Велинград - online - Започва дарителска акция за спасителен ремонт на Вельова баня 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Започва дарителска акция за спасителен ремонт на Вельова баня
Публикувано 2006-06-20 16:26:30 от Темпо

Точно преди една година Вельова баня бе затворена. На 19 юни тъй дълго чаканата от велинградчани ремонт започна. След търсене на различни варианти, филиалът на държавното дружество “Специализирани болници за рехабилитация-НК” във Велинград взе решение да стартира ремонтните работи със свои финансови средства. Това обяви управителката д-р Илза Попова на пресконференция на 20 юни.
Преди 9 месеца на сесия на общината казах, че не бих възразила трите държавни бани (Вельова, Сярна и Кремъчна) да преминат в собственост на община Велинград, но днес мисля по-различно, заяви д-р Попова. Причината е, че многото разговори са доказали липсата на ясна визия за бъдещето на баните. Като пример д-р Попова цитира думите на заместник-кмета Никола Вецов, че общината няма ресурс, за да стопанисва и възстанови баните и затова ще ги отдаде на концесия или ще ги включи в капитала на “Спортни имоти и пазари”. Това обаче би се разминало с обществените нагласи и очаквания баните във Велинград да се съхранят като такива, да изпълняват обществени функции и да не бъдат само къпални, а и балнеолечебници. Водени от тази логика, от “СБР-НК” са решили да заделят от собствените си приходи, тъй като дружеството няма печалба, която да инвестира, а принципалът Министерство на здравеопазването не е отпуснало пари за ремонт на Вельова баня. Областната комисия по бедствия и аварии е оценила щетите в банята от наводнението през август 2005 г. на 80 000 лева, но и по тази линия пари не са получени. Единствената държавна структура, която на този етап се е ангажирала с реална помощ, е Министерството на земеделието и горите. То предоставя 120 кубика дървен материал, който ще бъде вложен основно в ремонт на изцяло прогнилия покрив. Ръка за помощ са подали две частни фирми, които вече започнаха ремонтните дейности.
Започваме с малко пари, но с голям ентусиазъм и с риск да завършим на загуба, но с едно добро дело зад гърба си, смята д-р Илза Попова. И разчита, че благородната идея да оставим на децата и внуците си баните на Велинград такива, каквито са ни ги завещали нашите деди, ще намери обществена подкрепа. Затова започва дарителска кампания за ремонта на Вельова баня в целия град. Минималната необходима сума е 30 000 лева, за да се направи най-необходимото - цялостен ремонт на покрива и поне едно отделение. Разкрита е банкова сметка за дарения (виж карето). Дарения ще се набират и в специално поставени за целта кутии в общината, в Кремъчна баня, на обществени места, като кутиите ще имат печат на “СБР-НК” филиал Велинград. В дарителската акция активно се включва и Инициативният комитет за спасяване на Вельова баня, който бе създаден от живеещите в квартала около банята. Инициативният комитет ще постави свои кутии за събиране на средства в кварталните магазини, а имената на дарителите ще се записват. Тези, които желаят да помогнат, могат да го направят и с дарение на материали, нужни за ремонта - вар, пясък, цимент, фаянс и т.н., като точна информация за нуждите може да се получи от д-р Попова. От полза ще е и помощта на специалисти строители. Д-р Попова обяви настоятелното си искане към Община Велинград да изпълни ангажимента си за почистване и корекция на коритото на река Луковица. Ако това не бъде своевременно направено, при едно ново наводнение всичко направено пак би било застрашено. И така: спасителният за Вельова баня ремонт започна. Сега на ход сме всички ние като велинградчани и потомци на създателите на баните в Чепинското корито преди векове. Всички тези бани навремето са правени с дарения. Наш ред е да докажем, че тук и сега и ние можем да го направим, за да спасим един от символите на нашия град - Вельова баня.
Елена Баева

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА ЗА РЕМОНТ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ВЕЛЬОВА БАНЯ
Централен клон на HVB “Биохим”
BIC: BACXBGSF
IBAN: BG48BACX96605040970501

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай