Велинград - online - В търсене на рожденната дата на ФК “Чепинец” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

В търсене на рожденната дата на ФК “Чепинец”
Публикувано 2006-07-18 08:08:31 от Темпо

Напоследък в публичното пространство се заговори за предстоящ 80-годишен юбилей на ФК “Чепинец”. Оказва се, че годишнината е спорна. Защото съществуват данни, че началото на футбола във Велинград е сложено през 1924 година.
Като например показаното на снимката флагче, върху което е отбелязана 1924 година. То е правено по случай тържественото честване на 50-годишнината на ДФС “Чепинец”, проведено през 1974 година. “ДФС” е тогава съществувалото Дружество за физкултура и спорт, обединяващо редица спортове. Но едва ли е случайно, че върху официалното флагче е нарисуван точно футболист, тъй като всички познати ни исторически данни сочат футбола като първия организиран спорт в Чепинско. Вероятно мнозина от местните спортни деятели си спомнят това честване и пазят в личните си архиви подобни флагчета с годината 1924. Важно е да подчертаем, че през 1974 г. много от първите футболисти на “Чепинец” са сред организаторите на юбилея и едва ли би се допуснала грешка в годишнината. Помолихме за справка и от Исторически музей - Велинград и г-жа Снежана Велева потвърди, че при тях има данни, че 70-годишнината на ФК “Чепинец” е отбелязана през 1994 година. Тоест 80-годишнината на футболния клуб се е падала през 2004 г., но тогава е пропуснато да бъде чествана.
В същото време според Енциклопедичния справочник “Чепино А-Я” първият футболен отбол в Лъджене е създаден през 1926 г. Но в използваната литература се цитира статия от 1955 г., че развитието на футбола започва след 1924 г. Надяваме се с тази публикация да сложим началото на едно общо издирване на точните исторически факти. За това много биха помогнали запазени стари спомени или архивни снимки и документи от първооснователите на футбола в нашия край и техните наследници. Едно “сверяване на часовниците” винаги е от полза - да си спомним как по-задълбочените издирвания показаха например, че училището в Каменица и музеят има по-ранни “рожденни” дати от досега приетите. Хубаво ще е да издирим и истинската рожденна дата на футболния клуб “Чепинец”. Така че сме готови да публикуваме аргументирани с исторически доказателства мнения по темата.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България