Велинград - online - Шофьори на протест заради пътя до Сърница 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Шофьори на протест заради пътя до Сърница
Публикувано 2006-07-25 09:23:00 от Темпо

Над 800 шофьори от Сърница направиха подписка против мудността на ремонтните дейности по пътя Велинград - Сърница. Зад техните искания застават кметовете на Сърница, Медени поляни, Побит камък и Грашево, съобщи сърнишкият кмет Шукри Якубов. Подписката ще бъде официално внесена тази седмица до всички отговорни по проблема държавни институции. Ако не настъпи положителна промяна, шофьорите са решени да блокират пътя на Чуката, за да бъдат чути исканията им.
Шосето Велинград - Сърница пострада много от миналогодишните летни наводнения и дълго време се очакваше правителството да отпусне средства за ремонт. Община Велинград представи проект на обща стойност 19 милиона лева. Преди 2 месеца Комисията по бедствия и аварии одобри 2.5 милиона лева за ремонт на пътя. За изпълнител бе избран консорциум от две фирми, които стартираха ремонтните дейности. По-късно обаче процедурата за част от ремонта (изкърпване на дупките) е спряна.
Сега работата върви изключително бавно и мудно, твърдят протестиращите. Като пример г-н Якубов сочи, че от финансираните 1600 метра подпорни стени се работи само върху 300 метра. Свидетели разказват, че често на обекта работят само по 5-6 човека, въпреки че през последната седмица заради обществения натиск ситуацията малко се е подобрила. Въпреки това подходящият за ремонти сезон изтича, без да се върши достатъчно работа. Фирмите са спокойни, че са си осигурили 2.5 милиона лева, но колите не могат да пътуват при нормални условия. Бизнесът в Сърница с пълно право протестира: в града има 70 тира и над 500 камиона, които плащат хиляди левове за винетки, но работата им постоянно се спъва заради крайно лошите пътни условия. Страда и туристическият бранш - според кмета Ш. Якубов от години не се е случвало през лятото в Сърница да има свободни легла, а миналата седмица в нов хотел имало заето 1 (!) легло.
Другото притеснение е, че ако не се довършат навреме започналите ремонти по пътя, държавата няма да отпусне пари за следващи. Защото е ясно, че със сегашните 2.5 милиона лева пътят не може да бъде отремонтиран и това е само първи етап, който обаче трябва да бъде изпълнен, за да се продължи нататък.
На 25 юли по пътя Велинград - Сърница ще пътува лично Н.П.посланикът на Кралство Белгия у нас г-н Филип Беле. Той отива в Сърница на частна визита и ще се срещне с белгийските инвеститори от шивашката фирма “Стар конфекс”, които също остро негодуват заради спънките пред бизнеса. Кметът на Сърница Шукри Якубов ще търси помощ от посланика, но е ясно, че дори г-н Беле да осигури финансиране от ЕС, то големият проблем е как избраните от българската държава фирми (не) си вършат работата на място.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води