Велинград - online - За втори път общината тръгва към разтрогване на договора с ЕВКК 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

За втори път общината тръгва към разтрогване на договора с ЕВКК
Публикувано 2006-08-02 09:00:00 от Темпо

На сесията на 28 юли Общинският съвет задължи кмета Стоян Дулев да прекрати договора за съвместна дейност с “Евроводкомерс къмпани” (ЕВКК). Само трима съветници се въздържаха, останалите 23 подкрепиха решението и заложиха като срок за неговото изпълнение 30 септември 2006 г.
Сходно решение за започване на съдебна процедура по разваляне на договора с ЕВКК местният парламент гласува още през 2004 г., при кметуването на Фидел Беев. Нито той, нито следващите кметове изпълниха решението и съвместната дейност между общинската ВКТВ и частната ЕВКК не бе спряна. Повод за новото решение стана предложеният от двете фирми бизнес-план за периода 2006-2008 г., който трябва да се съгласува от Общинския съвет и да бъде представен в Държавната агенция по енергийно и водно регулиране (ДАЕВР). Част от този план са и новите цени на водата, които съветниците коментираха като защитаващи интересите на населението, тъй като поскъпването ще е до 20% и велинградчани ще продължат да потребяват една от евтините води в България.
Не такава обаче бе оценката за защита на общинските интереси, а именно обещаните от ЕВКК инвестиции във остарялата водопреносна мрежа, изграждане на пречиствателни съоръжения и т.н. Очаквахме 22 милиона да бъдат инвестирани, сега пак ни се предлагат обещания, заяви Заварин Маров. Кметът Стоян Дулев напомни на съветниците, че при разваляне на договора с ЕВКК общината ще дължи като неустойки близо 500 000 лева. Това предизвика въпрос от Тома Пачалов към управителя на ВКТВ Никола Делиев какви суми привежда общинската фирма на ЕВКК по договора за съвместна дейност.
Отговорът на Н. Делиев: за 5 месеца от 2003 г. - 156 142 лв.; за 2004 г. - 395 725 лв.; за 2005 г. - 436 770 лв.; до 31 май 2006 г. - 174 557 лв. Според Н. Делиев могат да се пестят поне 80 000 лева годишно от заплати, тъй като ВКТВ и ЕВКК имат щат от 3 управители и 86 човека персонал, но много от длъжностите се дублират. Отделно от заплатите си управителите взимат и 420 лева месечно за представителни разходи. От 59 водни оператора в България такова чудо като във Велинград с две фирми няма - изводът е на ДКЕВР и бе обявен от г-н Делиев.
Намеренията на ЕВКК сигурно са били изключително добри, но практиката показва съвсем друго, обобщи Тома Пачалов. Той изчисли, че за 1 година общината ще изплати неустойката от 500 000 лева. Ал. Даскалов и Ст. Асенов направиха предложения въпреки всичко да се продължи работата по проекти и да се заделят пари за филтърен корпус на пречиствателната станция.
Решението за разтрогване на договора бе прието, но тепърва предстои да видим дали няма да бъде оспорено и дали ще бъде задвижена съдебна процедура. Дори и това да стане, самата съдебна одисея ще бъде дълга. Има и вариант за промени в самия договор, до който след преговори преди няколко месеца стигнаха ЕВКК и комисия от общински съветници. А при наличието на толкова неизвестни и варианти какво ще стане в крайна сметка с прословутия договор за съвместна дейност изобщо не е ясно.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола