Велинград - online - По европейската писта община Велинград изостава от темпото 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

По европейската писта община Велинград изостава от темпото
Публикувано 2006-08-02 09:07:27 от Темпо

Дори през 2007 г. фондовете на Европейския съюз да осигурят пари, община Велинград няма да кандидатства с проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води. Причината: общината няма нужните 50 000 лева за изготвяне на проект. Без стартиране на проектирането се изпускат сроковете за кандидатстване и се проиграва шансът за свежи европейски пари.
Това стана ясно на среща на 25 юли, на която заместник-кметът Милиян Арсов беше поканил председателите на седемте комисии в Общинския съвет (присъстваха Асим Адем, Снежана Велева и Исмет Бабучи), служители в Общинска администрация и в Информационния център за малък и среден бизнес. Темата на срещата бе готовността на общината през 2007 г. да кандидатства с проекти по новите правила на ЕС. Подробно бе представена оперативната програма “Регионално развитие 2007-2013 година”.
Общината леко изостава от темпото, каза г-н Арсов и посочи три основни причини:
ФИНАНСОВИ
При влизането на България в ЕС се очаква разпределение на около 12 милиарда евро и истинска конкуренция между общините. Според определените от ЕС критерии не всички български общини ще кандидатстват по всяка от европейските програми. Засега община Велинград може да участва с проекти по приоритетите “Устойчиво развитие на туризма” - в конкуренция с 87 общини и “Регионално развитие” в конкуренция с 202 общини.
Община Велинград няма особено богата проектна история по програми на състезателни начала. Досега добрият опит е само по национални програми, финансирани централно от бюджета на държавата или отделни министерства. Но опит при усвояване на средства от европейските фондове не ни достига, призна М. Арсов. Една от големите трудности ще бъде, че за да спечели проект към ЕС, общината ще трябва да подсигури собствено финансиране - от 15 до 25% от стойността на проекта. Ще са нужни истински, свежи пари, тъй като ЕС в началото на изпълнението на даден проект ще отпуска много малка част от сумата. Разходите ще се осребряват едва на финала на проекта, след като работата по него бъде приета с одит от ЕС. Това означава, че общината ще трябва да осигури така нареченото “мостово финансиране”, което да позволи проектните дейности до крайния етап, когато ЕС ще покрие своята част от разходите. Мисли се за създаването на национален фонд, който да отпуска известни суми на общините за съфинансиране на проекти, но от 2007 г. и държавата няма да дава средства безвъзмездно. И тук идва ред на голямата отговорност на общинската администрация и Общинския съвет - от тяхната подготвеност и воля зависи да се намерят верните финансови решения и стратегии. Успоредно с финансовите проблеми, съществуват и
ОРГАНИЗАЦИОННИ
Методиките по различните програми на ЕС ще са ясни до 1 януари 2007 г. До средата на 2007 г. ще се отворят част от оперативните програми, а до края на годината ще се открият конкурсните процедури за общините. Времето да одобрение и сключване на договор по един проект е между 6 и 12 месеца. Първите проекти ще могат да стартират между началото и средата на 2008 г. Тяхната продължителност ще бъде между 12 и 18 месеца, тоест първите стартирали проекти ще завършат през 2009-2010 г. Въпросът е дали община Велинград ще може да се нареди между тези първи или ще гледа гърбовете на изпреварващите я. И още: след изтичане на 3-годишен срок неусвоените от нас пари ще се връщат в ЕС.
Според М. Арсов е време да тръгне полемика по тези теми, за да се стигне до решения. Според нормативните изисквания общината няма право да бъде едновременно проектант и инвеститор, затова ще трябва да вземе принципно решение как ще работи по проекти. Единият вариант са консултантски фирми, които обикалят по всички общини и предлагат да разработват проекти “безвъзмездно”. Много от тях се хвалят със сериозно лоби и гарантират, че точно техният проект ще получи финансиране. Формулата с тези външни консултанти е неприемлива, защото няма безплатен обяд; това не е решение и крие риск от корупционни практики, смята зам.-кметът. Трябва да се работи за оптимизиране на общинската администрация или за “изнесена структура” в София - така, както държавата и отделни големи общини създават свое изнесено представителство в Брюксел. Ролята на “изнесена структура” може да изпълни и общинският Информационен център за малък и среден бизнес, чиито специалисти и опит г-н Арсов специално похвали. Ще трябва сериозно да се мисли и за публично-частни партньорства с граждански организации. Но за всичко са нужни пари и хора, които да се занимават точно с това. Към момента няма грант, по който община Велинград да не участвала с проект, каза М. Арсов. Но това не решава проблема, защото колкото и уникален проект да се напише, някой трябва да каже на някого, че проблемът е реален и има нужда от неговото решаване. Трябва и да се покаже уникалността точно на нашия проект, което е трудно например за ремонти на пътища, които трябва да са рутинни за една община. Тук е ред на другия тип проблеми -
ПОЛИТИЧЕСКИ
Умишлено зам.-кметът не се задълбочи в темата, но е ясно, че без политическа подкрепа общината трудно ще върви напред. А в законодателната и изпълнителната власт в момента Велинград има присъствие, с каквото малко общини могат да се похвалят.
Участниците в срещата добре осъзнаха важността на това, пред което общината ще бъде изправена само след броени месеци. Исмет Бабучи предложи още през септември да се свика разширена среща между администрацията и съветниците точно по тези теми. Ако срещата се проведе, ще бъде полезно да се обсъди частния случай с липсващите 50 000 лева за проектиране на пречиствателната станция за отпадни води. Европейските директиви изискват селища с над 10 000 население до 2010 г. да имат такава пречиствателна станция, за селищата с над 2000 жители срокът е 2014 г. Проблемът чука на вратата, много е сериозен и само на пръв поглед е частен. Напротив, това е нагледен пример накъде води общината липсата на координация, контрол и стратегически решения. Ако не искаме тези примери да продължават да се множат, време е спешно да викаме правилата на ЕС на помощ. Защото на Велинград вече май няма какво друго да помогне!
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай