Велинград - online - Местните мюсюлмански духовници: Притеснения не трябва да има 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Местните мюсюлмански духовници: Притеснения не трябва да има
Публикувано 2006-10-10 09:22:12 от Темпо

- Г-н Салих, случайно ли е, че Съюзът на мюсюлманите започна дейността си от Велинград?
- Коментари може да има всякакви. Председателят на съюза е от този район. Това е и районът на главния мюфтия. Аз не съм присъствал.
- Имат ли основание хората да се притесняват от създаването на такива сдружения?
- Притеснения не трябва да има. Ако те са в полза на мюсюлманите, трябва да имат координация с Главното мюфтийство.
- Как тълкувате това, че според устава от Съюза на мюсюлманите искат да упражняват контрол върху вакъфските имоти, които са всъщност вашите имоти? - Те са част от мюсюлманската общност и имат право на отношение към вакъфските имоти. Част от тези имоти преди години бяха разпродадени на безценица при Н. Генджев. Вакъфските имоти са на всички мюсюлмани, за тях отговаря Главното мюфтийство и всеки трябва да следи да няма злоупотреби с имотите.
- От полза ли са сдружения като Съюза на мюсюлманите и Обединението за ислямско развитие и култура за мюсюлманите?
- Нашата религия е религия на единството. Всяко отклонение не е желателно. Самата религия ни напътства към единение. Те идват с нещо, което е чуждо на нашата религия. Ние искаме обединение, а те правят сдружение. Това са хора, които напуснаха последната мюсюлманска конференция при избора на главен мюфтия.
- От къде идва финансирането?
- Спекулира се, че всички средства са отвън. За да тръгнат да развиват дейност, такива сдружения имат и фирми. Заможни хора дават зекят (2.5% от богатството). Имаме хора, които подпомагат - например всяка вечер в джамията във Велинград раздаваме храна за говеещите. Хора със собствени средства организират семинари. В седмицата на мюсюлманското образование събрахме доста средства. - Тази сдружения по каноните на традиционния ислям ли проповядват?
- Традиционен ислям няма. Има ислям като религия. Традиционен и радикален ислям са измишльотини. Освен истинския ислям друг няма. Традицията я въвежда самият народ, а ислямът е закон, божествено послание и е един, защото няма друг Коран. Няма турски и арабски ислям.
- А променят ли се традициите в нашия район?
- Всяка традиция, която противоречи на шериата, не може да се прилага.
- Като религиозни водачи не се ли притеснявате от чужди влияния, от прокарване на арабски интереси?
- Хората, които са в това сдружение, са познати на нас и на целия район. Председателя го познаваме от дете. Изобщо не трябва да става въпрос за арабски интереси. Ислям в България има от десетилетия. Мюсюлманите имат всичко, което им е необходимо: Коран, преведен на български език и компетентни лица и организации, които да го тълкуват. Не виждам какво арабско може да се прокарва. Коранът е на арабски език, Мохамед е живял в Мека и Медина. Всеки, който иска да вземе нещо от исляма, го взима от оригинала на арабски.
- Заради училището в Сърница, активната дейност на ОИРК, сега и на Съюза на мюсюлманите, името на Велинград постоянно се спряга като гнездо на ислямски фундаментализъм. Какво е мястото на Велинград в тези процеси?
- Всички специалисти в тази религия за голямо щастие са от велинградския регион. Тримата преподаватели от Сърница са завършили в Медина, главният мюфтия е от Драгиново и е учил в чужбина. Хората, които проповядват исляма, са от този регион. Говорят, че са от помаците, но това е гордост, че ние имаме хора, които могат да тълкуват и да дават становища. Хората в Родопския район са по-активни в самата религия и спазването на традицията.
- Г-н Сачов, какво е вашето мнение?
- Ако Съюзът на мюсюлманите се опита да осъществява връзка с Главното мюфтийство и двете институции работят заедно, ще е по-добре за мюсюлманите. Неприсъствието на главния и на районния мюфтия говори само по себе си. 80% от населението на нашата община не е съгласно. Единствената институция, заслужила доверието на мюсюлманите, е Главното мюфтийство.
(Със съкращения)

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай