Велинград - online - Съюзът на мюсюлманите разбуни общественото мнение 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Съюзът на мюсюлманите разбуни общественото мнение
Публикувано 2006-10-10 09:26:40 от Темпо

Новината, че на 10 септември в хотел “Абир” във Велинград е учреден Съюз на мюсюлманите в България, предизвика сериозен отзвук сред жителите на нашата община. Още повече, когато публикации в централни медии показаха връзките на новото сдружение със сирийски бизнесмени и разкриха, че съюзът съществува вече близо половин година и е получил съдебна регистрация.
За да хвърлим повече светлина върху събитието във Велинград, което протече при пълно информационно затъмнение, потърсихме по телефона лично неговия председател Али Хайраддин (виж интервюто на стр. 4). Г-н Хайраддин, който е родом от якорудското селище Аврамово, съобщи, че на 10 септември в хотел “Абир” се е състояло не учредяването, а първото работно заседание на новия Съюз на мюсюлманите. Съюзът е бил създаден на 19 февруари т.г. и е регистиран от Софийския градски съд на 27 юни 2006 г. Според Устава на организацията нейното седалище е на ул. “Струма” 2 в София. Каква е реакцията на местните мюсюлмански духовници по отношение на новото сдружение? Отговор на този въпрос потърсихме от заместник-районния мюфтия на Пловдив Абдуллах Мустафа Салих, който е от Пашово и отговаря за Пазарджишка област и от Ахмед Сачов, ходжа в джамията във Велинград. Те не се ангажираха с ясна позиция, вероятно защото такава все още не е обявило и Главното мюфтийство . Знае се, че покана за сбирката в “Абир” на 10 септември е имал лично главния мюфтия Мустафа Хаджи, но той не е присъствал, въпреки че по същото време е бил в Драгиново. Покани са получили и други висши и местни мюсюлмански духовници, а информациите кой от тях е уважил сбирката, са противоречиви. Засега повечето мюсюлмански духовници отговарят твърде уклончиво дали подкрепят или не появата и дейността на сдружения като Съюза на мюсюлманите и Обединението за ислямско развитие и култура, които не само активно работят в община Велинград, но и привличат към своите сбирки все повече и то млади последователи. В същото време сред мюсюлманската общност расте тревогата, че с помощта на такива чужди влияния вече са се променили част от традиционните религиозни обреди. Разговаряхме с имами от района, които не желаят имената им да бъдат огласявани на този етап. Те споделиха, че дори има селища от общината с по две джамии, в които се изпълняват различни обреди - едните според дългогодишния канон на българските мюсюлмани, а другите следват новите обреди, характерни за арабския свят, включително забраждането на жените по арабски образец. Притеснени са от ниското образователно ниво на проповядващите исляма, голяма част от които са преминали някакъв курс на обучение, но не познават Корана в дълбочина. Подобни курсове от години се водят в Сърница и въпреки че имат противници сред самото мюсюлманско духовенство, те се ползват с разрешението на Главното мюфтийство. Към Главно мюфтийство в разговора ни бяха отправени още редица критики и въпроси, като този с какви пари е построена сградата на Джамийското настоятелство на Пазара във Велинград. Вакъфските имоти винаги са били болезнена тема за мюсюлманите, които смятат, че ако имотите им се възстановят и управляват правилно, вероизповеданието ще бъде много по-богато и така ще може да изпълнява по-добре своите обязяности. Но интересът към вакъфските имоти, собственост на Главното мюфтийство, много явно е определящ и за Съюза на мюсюлманите, както личи от техния устав.
Финансирането и целите на неправителствени организации като Съюзът на мюсюлманите и Обединението за ислямско развитие и култура също будят съмнения сред част от тукашните мюсюлмани. Ако наистина искат да са полезни за исляма и за това религията да достига до повече мюсюлмани, защо правят сдружения, а не станат имами? Този въпрос чухме от тукашен мюсюлмански духовник, който през целия си живот е служил на своята вяра в джамията.
Справедлив въпрос, чийто отговор ще продължим да търсим както от активистите на организации като Съюз на мюсюлманите и Обединение за ислямско развитие и култура, така и от Главно мюфтийство. Към Главно мюфтийство ще отправим и питането дали е давало съгласие за регистрацията на подобни сдружения, тъй като според чл. 27 от Закона за вероизповеданията юридически лица с нестопанска цел за подпомагане и популяризиране на вероизповедания могат да се създават само след предварително съгласие на съответната религиозна институция. Очаквайте продължение по темата.
По темата за в. “Темпо” и радио “ЧЛК” работиха Елена Баева и Ангел Узунов

ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ В УСТАВА НА СЪЮЗА:
Основните цели на сдружението са: утвърждаване на демократичните структури на гражданското общество в мюсюлманската религиозна общност за формиране на единно национално пространство; осигуряване на равен шанс и активно участие особено на младото поколение на мюсюлманската общност; запазване целостта и независимостта на мюсюлманската религиозна общност от политическа, външна и всякаква друга намеса, защита на правото на независим и демократичен избор на ръководните органи на мюсюлманското вероизповедание; подпомагане младежта и децата от мюсюлманската общност за по-добра социална интеграция; подпомагане и закрила на лица и групи от мюсюлманската общност, които са в неравностойно положение; защита и опазване на вакъфските имоти и вещи на мюсюлманското вероизповедание и разкриване на евентуални злоупотреби с тях. За да осъществи целите си, Съюзът на мюсюлманите ще разработва и реализира проекти, ще организира срещи и семинари, ще изготвя дългосрочни програми за обучение, ще разпространява печатни материали и ще спонсорира издаването на литература, ще лобира за законодателна дейност, ще оказва юридическа помощ, ще спонсорира обучението на талантливи и способни младежи чрез курсове за квалификация в отделни райони. Сдружението ще разработва самостоятелно или заедно с други организации проекти за привличане на инвестиции в смесените райони на страната. Специално внимание е отделено на това как ще подпомага ръководните органи на мюсюлманското вероизповедание, ще правят предложение за по-рационално използване на вакъфските имоти и ще сигнализират за злоупотреби с тях.

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води