Велинград - online - Празник на картофите - изборът на половин България 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Празник на картофите - изборът на половин България
Публикувано 2006-10-17 09:19:45 от Темпо

7 години поред втората есенна събота на октомври във Велинград е празник - Празник на картофите. Той се роди през 2000 г. по идея на Агенцията за регионално развитие/ЦБИ, получи подкрепата на общината и Националната асоциация на българските картофопроизводители (НАБК), спечели много приятели и партньори. “Това яде 1/3 от Европа, 1/2 от Германия и половината България”, “Това е вторият хляб на българина” - така участващите в празника картофопроизводители с пълно право определят стойността и мястото на своя продукт на нашата трапеза.
През годините Празникът на картофите често съвпадаше с предизборни периоди, така стана и тази есен, когато бе белязан от силно присъствие на управляващите от БСП. Гости на събитието бяха вицепрезидентът Ангел Марин, депутатите от БСП Костадин Кобаков и Марко Мечев, заместник-министърът на транспорта и областен председател на БСП Георги Петърнейчев, областния управител Ангел Чолаков. Скъп гост на празника беше и директорът на Програмата на ООН за развитие Нийл Буне, който винаги е бил съпричастен и е помагал на инициативата.
По поръчение на кмета Стоян Дулев заместник-кметът Никола Вецов приветства гостите и участниците в изложението. Г-н Буне поздрави велинградчани на български език с “Добро утро” и каза, че в България са най-вкусните картофи от всички страни, в които е бил. Но напомни: за съжаление вкусът не е достатъчен, трябва да изпълним и условията на европейския пазар, за да можем да продаваме там. Атанас Добрев от Държавния фонд “Земеделие” определи Празника на картофите като вече утвърдено важно средище за контакти между всички участници в производството на картофи. Успехи на колегите си пожела председателят на НАБК Михаил Бозаров, според когото за отрасъла вече се отпускат повече субсидии, но сроковете и бюрокрацията все още са сериозни спънки.
Г-н Марин си припомни, че е бил на Празника на картофите преди 5 години като кандидат-вицепрезидент. Оттогава има поне една промяна - повече хора и повече картофопроизводители. Той се похвали, че също е производител на картофи на семейно равнище и цитира: “Най-обичам постна манджа от картофи, особено сготвена с месо!”. Картофът не е просто нещо, той е Негово Величество Картофът, каза А. Марин, пожела българските картофопроизводители на добър път към европейските пазари и разгледа щандовете на всички участници в изложението. Тази година на 14 сергии на Централния плаж своето производство показаха фирми от Велинград, Самоков, Сърница, София, Пловдив. Посетителите се дивиха на френски и американски сортове, на нови торове, проучваха възможностите за финансиране от Националната служба за съвети в земеделието. Мнозина си тръгнаха с чувалче-две картофи, а пред щандовете за безплатни бира и пържени картофи се извиха дълги опашки. Бирата бе осигурена от “Болярка”, а картофите от “Роял патейтос”. Генерален спонсор на празника беше фирма “Агрика”, помагаха още ОП “СИП”, “Премиера 257”, “Мариам”, “Серина”, ЕТ “Бирников”, “Биостар”, “Жери”, ЦДГ “Еделвайс”.
Програмата с водещи Маргарита и Иван Гергеви бе отркира с изпълнения на Духовия оркестър и мажоретния състав. Звучаха химнът на картофите с автори Анна Маргова и Иван Казалиев, много изпълнения на детската музикална школа “Звънче” и песни на народната певица Гуна Иванова, които накараха гостите на празника да се хванат на дълго хоро.
Раздадени бяха поредните награди “Златен картоф”, с които организаторите отличиха: Иван Волев от Самоков за най-голям картоф с тегло 1850 грама и за най-атрактивен продавач; “Агрико” за най-голямо сортово разнообразие; “Роял патейтос” за най-добре аранжиран щанд; Сърница за най-голямо количество произведени картофи; НССЗ за най-посещаван щанд; ЕТ “Бирников” за картоф с най-интересна форма за представения на фирмения щанд картоф-костенурка. Празникът завърши с работна среща на участващите фирми, чиято тема бе дали българските картофопроизводители са готови за влизането ни в ЕС. Истинският отговор на този въпрос предстои да видим на Празника на картофите догодина.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води