Велинград - online - Общината получи готов проект за геотермална централа 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общината получи готов проект за геотермална централа
Публикувано 2006-10-24 09:50:43 от Темпо

В един студен зимен ден в кв. Каменица десетки майки изпращат децата си в детската градина, облечени с блузки с къс ръкав; самодейците се потят на репетиция на сцената, посетителите на киното и библиотеката разсъбличат връхните дрехи; в залите и хранилището на Историческия музей е приятно топло...
Не е сън, а напълно постижима реалност. Община Велинград вече разполага с проект за изграждане на геотермална централа на сондаж “Власа”, която да отоплява с минерална вода двете детски градини “Радост” и “Детски рай”, помощното училище “Драган Манчов”, читалището и музея в Каменица. Техническият проект за централата бе представен на 20 октомври на среща в ИЦМСБ, организирана от Министерството на икономиката и енергетиката. Идеята не е нова и по нея се работи от 2002 г., когато Световната банка и правителството на Япония започнаха да финансират големия проект “Устойчиво развитие на геотермалните ресурси в България”. Велинград стана една от осемте общини, включени в проекта, наред с Кюстендил, Сандански, Баня (Карловско), Павел баня, Момин проход, Сапарева баня и Ерма река (Златоград). Анализите през първия етап на проекта показаха, че във Велинград има потенциал за създаване на рентабилна геотермална централа. С изготвянето на техническия проект се зае консорциум между българската фирма СД “Акватер” и германските GTN и Lahmayer. Той вече е напълно готов, с точно разположение на централата , разпределителната топлопроводна мрежа и абонатните станции. От дебита на “Власа”, който е 11 литра/секунда, за нуждите на централата ще се ползват 7 л/сек. На входа водата ще бъде с температура 86 градуса, а на изхода 44 градуса. Геотермалната енергия е абсолютно достатъчна за петте обекта, а при изграждането на централата ще трябва да се изключат голяма част от другите консуматори на вода от “Власа”. По сметки на немските експерти стойността на цялата централа ще бъде 587 000 евро. Проектът е жизнеспособен от финансова гледна точка, централата ще бъде икономически рентабилна, сочат всички анализи на специалистите. Към това се прибавят и положителните екологични аспекти, като например редукцията на парникови газове, която за Велинград ще бъде 551 тона въглероден окис на година. От Министерството на екологията са дали становище, че това е екологосъобразна технология и няма да е нужен доклад за ОВОС.
И тук, при наличието на идея, технически проект и количествено-стойностен анализ, започва поредицата от “но”. Общината де факто получава като подарък един готов и много полезен проект. Но дори да намери как да го финансира с 1 200 000 лева, ще бъде изправена пред огромни законодателни бариери. Първо, водата е изключителна държавна собственост и ще трябва да се мине през люта битка за концесия в МОСВ, която е с абсолютно неясен финал. Второ, таксите за ползване на минерална вода за отопление, определени от МОСВ са толкова високи, че на практика обезсмислят подобен проект. Защото е абсурдно, но държавата ще иска по 2.50 лева за кубик топла вода за отопление на подобни социални обекти (нищо, че в противен случай същата тази вода си изтича или се краде).
Затова проф. Михаил Гълъбов от екипа, разработил проекта, с болката на професионалист сподели: “Това е една малка крачка в геотермалната енергетика, хоризонтите са несравнимо по-големи. От петте автономни находища във Велинград (Чепино, Лъджене 1 и 2, Каменица и Драгиново) с общо дебит 200 л/сек. сега се улавя в действащи съоръжения половината от водата и само 15% от енергията. Това означава, че 50% от водата и 90% от енергията й се губят, а съоръженията се нуждаят от бракуване и пълна подмяна. Но държавата напусна това поле, общините нямат никакви права в тази сфера, предприемачите нямат никаква яснота дали ще успеят да печелят. Законодателната уредба е лоша, водата се раздава на дребно, като на сергия, което не се вписва в нинаква световна практика. Надеждата ни е в нов закон за водите и отделен закон за минералните и геотермални води. Концесиите за минералните находищи трябва да са единни и неделими, общините да бъдат гарант, за частната инициатива да има гратисен период със символични такси или без такива”. Проф. Гълъбов даде пример, че в Унгария държавата иска при такива проекти само до 2% от печалбата на дружествата. И призна, че ако иска да осъществи проекта, община Велинград тряба да създаде дружество с партньори, но няма никакво решение кой ще застане зад подобен проект. Ние сме пионерите в тази област, общината ще създаде програма за комплексното използване на минералната вода и ще предложим на МИЕ и МОСВ редица промени в законодателната уредба за водите, заяви председателят на Общинския съвет Неджат Кехайов.
На 1 януари 2007 г. България влиза в ЕС. Наред с многото други изисквания, страната ни е приела и задължението до 10% от брутното вътрешно потребление на енергия да бъде от възобновяеми енергийни източници. Ако има воля да се спази този европейски ангажимент, час по-скоро МОСВ трябва да промени закона за водите. И то така, че описаната в началото картина да стане реалност.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай