Велинград - online - Животновъдство или туризъм, голф или крави? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Животновъдство или туризъм, голф или крави?
Публикувано 2006-10-31 08:24:31 от Темпо

Дилемата “Животновъдство или туризъм, голф или крави?” раздвои мненията в Общинския съвет. Конкретният повод бе искането на няколко животновъди да закупят общински парцели с обща площ 16.047 декара в местността Благовото, която е близо до входа на града откъм микроязовира и бившето АПК.
В подкрепа на тяхното искане се изказа кметът Стоян Дулев. Той обясни, че става въпрос за пустеещи земи, върху които може да се развива животновъдство. Неделчо Шаламанов, експерт от ОА, също подчерта, че земята е необработваема, а теренът е силно наклонен и е скалист. Той припомни, че жителите на няколко улици са внесли подписки, с които настояват техни съседи да не отглеждат животни в дворовете си и трябва да се мисли как и къде животновъдството да бъде изнесено извън рамките на града. Въпросните животновъди са съвестни данъкоплатци, от 10 години плащат наеми на общината и сега по закон имат права да закупят земя.
Повечето съветници обаче застъпиха друга позиция: приоритет за Велинград е развитието на туризма, а точно в района около микроязовира има идеи за голф-игрище и водни спортове. В този дух бяха изказванията на Иван Лебанов, Цветан Дафов, Екатерина Каферинова, Александър Даскалов, Николай Таушанов. Животновъдството е важно, но нека да му намерим точното място, защото входът на курорта не е това място, заяви Н. Таушанов. Георги Панов предложи точката да се отложи и общината да изгради стратегия за развитие на фермерството, без да забравя изискванията на ЕС към животновъдните ферми - например предложените земи в Благовото няма да отговорят на стандартите, защото няма вода.
За да не се решава “на парче”, съветниците натовариха Общинска администрация да представи справка за пълната картина на всички земеделски имоти на общината. Целта е те да бъдат огледани внимателно и тогава да се реши кои имоти за какви цели са най-подходящи.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола