Велинград - online - Проблемът ОПС 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Проблемът ОПС
Публикувано 2006-10-31 08:46:23 от Темпо

Във Велинград има цели квартали, в които къщите са построени преди години с ОПС (отстъпено право на строеж). Тогава общината е давала ОПС на мнозина и хората от години живеят в домовете си и ползват включително терените около тях, без земята да е тяхна.
Проблемът възниква, когато собственик на къща, построена с ОПС, реши да я продава или да извършва други имуществени сделки. На практика собственикът на сградата не може да продава земята, която е общинска. По закона за ликвидиране на съсобственост общината има право като “първи купувач” да закупи предлагания имот по предложена от собственика цена или да откаже да купува. В момента отказът става задължително с решение на Общинския съвет, тъй като съветниците не са упълномощили кмета еднолично да взима подобни решения. Досега във всички подобни случаи Общинският съвет се отказва от правото си да купува. Причината е ясна - общината няма средства, с които да направи това.
В същото време обаче тромавата и бавна процедура по внасяне на проекто-решение и гласуването му от Общинския съвет отнема поне 3 месеца. Това бави сделките, има купувачи, които се отказват да чакат, продавачите губят клиенти и т.н. Адвокати, заели се с осъществяването на покупко-продажбите, също се оплакват от бавенето и дори са решили да съберат подписка, с която да настояват пред Общинския съвет да опрости процедурата. Единият от вариантите да се действа по-оперативно и хората да не чакат с месеци, е кметът да бъде упълномощен от Общинския съвет да дава отказ от страна на общината за изкупуване като съсобственик. Такова проекто-решение бе внесено от Общинска администрация и бе включено в дневния ред на сесията на 26 октомври. Но до гласуването му не се стигна, тъй като в последния момент съветниците го извадиха от дневния ред и така отложиха даването на повече права на кмета.
В част от комисиите, които заседаваха преди сесията, темата бе много горещо дискутирана. Доста от съветниците изразиха мнение, че след като земята под жилищата, построени с ОПС, е общинска, то в общината също трябва да влизат пари от продажбите на такива имоти. В противен случай продавачът на сградата печели от нейната продажба, купувачът купува само постройка, а всъщност ползва напълно безвъзмездно и общинската земя под къщата и от парцела, а общината пие една студена вода. Навремето общината е давала ОПС на хора, които са се нуждаели от такава помощ, а сега при продажба на имота става така, че платежоспособни купувачи взимат общинска земя, без да я плащат, изчислиха съветниците. И решиха да мислят законов вариант, при който общината да не бъде ощетявана.
Предстои да видим дали ще намерят такъв вариант, а дотогава проблемът с бавната процедура за всички, които искат да извършват сделки с имоти, построени с ОПС, си остава.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай