Велинград - online - Образователното министерство твърдо залага на оптимизация 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

Образователното министерство твърдо залага на оптимизация
Публикувано 2006-11-08 08:45:51 от Темпо

Министър Даниел Вълчев се срещна с “основните играчи в образователната система”, както самият той определи директорите на училища. Двучасовата среща с директори от общините Велинград и Ракитово се състоя във фоайето на ПГИТ “Ал. Константинов”. Гости бяха депутатите В. Милтенов и Ф. Беев, трима зам.-областни управители П. Пенева, Ю. Хамза и Ив. Аврамов, шефката на РИО Б. Маринска, а от община Велинград зам.-кметът Р. Ходжов и Н. Стефанова. В подробното си слово Д. Вълчев набеляза няколко основни проблема пред българското образование, които изискват решителни действия:
ЕФЕКТИВНА СИСТЕМА ЗА ОЦЕНЯВАНЕ
В момента е трудно да се измери дали в българското училище се преподава и учи качествено или не. Едва при външен изпит като този след 7 клас се вижда, че шестицата в едно училище не е равна на шестицата в друго. Затова спешно трябва да се въведе стандартизирано оценяване. Първата сериозна крачка ще бъде въвеждането на два теста на изпитите след 7 клас от 2007 г. Министърът подчерта, че е наясно с недостатъците на тестовата система, но тя има и качества. Той покани учителите по български език и математика да участват в обявения от МОН конкурс за най-добър тест по предмета. На най-добрите министерството ще подарява по един лаптоп всеки месец. В края на учебната 2006/07 г. ще има национално замерване на изходното ниво на завършващите 4 клас, което не трябва да се бърка с матура, а е само проверка как работи системата. След един месец ще бъдат утвърдени примерните изпитни материали за държавен зрелостен изпит (матура), който става задължителен от 2008 г. ВСЯКО ЧЕТВЪРТО ДЕТЕ НЕ ЗАВЪРШВА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ Голям проблем за образователната система е постоянно растящият брой на необхванатите и отпадащи деца. Средно образование завършват едва 70-74%, тоест всяко четвърто дете не завършва. Причините надхвърлят образователната система и за да се премахнат, е нужно общонационално усилие. ДЕЦАТА СЪС СПЕЦИФИЧНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ Налице вече е една правилна тенденция: расте броят на децата със специфични образователни потребности, които учат в общите училища. През 2005 г. те са били 1700, сега са 3700. Това води след себе си проблеми като подобряване на архитектурната среда и нужда от учители-специалисти. За целта в бюджета за догодина има 3 милиона лева и ще се назначат 500-700 ресурсни учители.
СОЦИАЛНИЯТ СТАТУС И КАРИЕРАТА НА ДИРЕКТОРА И УЧИТЕЛЯ
Новосъздадена дирекция в МОН ще умува върху кариерното развитие на директорите и учителите. В много страни разликата в заплащането на започващ и приключващ кариерата си учител е в пъти. Идеята е това да се случи и при нас, но все още не са ясни точните механизми. Има обаче 13 100 000 лева, с които могат да бъдат увеличени учителските заплати. Министърът иска това да стане диференцирано - например всеки десети учител да получи с 50% повече от юли догодина. До 1 март 2007 г. трябва да се изработят критериите и процедурите за увеличенията. А от 20 ноември т.г. директорите ще могат да разчитат на новия Национален институт за обучение на директори в Банкя, където всеки ще премине тридневен курс. БЮДЖЕТЪТ - ПАРИ ЗА ОПТИМИЗАЦИЯ Както и през настоящата година, за следващата бюджетът определя за образование 4.2% от БВП. Министър Вълчев заяви ясно: през последните 4 год. броят на учениците е намалял със 160 000, а броят на учителите леко се е увеличил. Ако така я караме, не може да искаме резултати. От МОН настоятелно се обръщат към общините да оптимизират мрежата от училища и маломерни паралелки. От 1 януари 2007 г. издръжката на училищата ще се определя според броя ученици. Министърът направи сметка, че това ще донесе добри резултати в цялата Пазарджишка област. Конкретно за Велинград досега е имало 5 198 000 лева, а по новата система ще бъдат 5 500 000 лева. Общините ще бъдат стимулирани да въведат и т.нар. делегирани бюджети - училищата сами да се разпореждат с предвидените за тях държавни средства. МОН има 35 милиона лева, които ще отпуска на общини, които решат да оптимизират училищната си мрежа и съответните общински съвети вземат такива решения. Министърът препоръча за тези пари да се кандидатства през 2007 г., защото не се знае дали ще има такива през 2008 г.
И още пари, които има за образователната сфера, но са нужни проекти за спечелването им: 10 милиона за извънкласни и извънучилищни дейности (оркестри, театри, кръжоци и др.), 2 милиона за училищен живот (знамена, униформи и др.), 15 милиона по програмата “Спорт в училище” за спортни съоръжения.
Във въпросите на директорите пролича какви са тревогите и опасенията им. Децентрализацията на управлението в образованието сваля това управление на ниво общини, но заинтересоваността на община Велинград е нулева, заяви директорът на СОУ “В. Левски” Емил Моллов. Той посочи, че на срещата няма нито един общински съветник и че хората, които управляват образованието на ниво община не са компетентни. Че директорите разчитат министерството да контролира решенията на общините пролича и в думите на Димитър Аршинков, директор на училището в Абланица, на директорката на ОДК Юлияна Ковачева, на директори от държавните училища, които не проявиха особен ентусиазъм да станат общинска. Директорката на СОУ “Св.св. Кирил и Методий” Мария Полежанска също бе категорична: ако въвеждането на делегирани бюджети се остави на общините, те ще го отлагат докато могат. Министър Вълчев отговори, че е неправилна представата, че при децентрализацията държавата просто ще дава средства на общините да ги разпределят и кметовете да назначават директори. Целта е местните общности, обединени в училищни съвети, да се включат активно в ръководството на училищата. Общините ще имат последната тежка дума и при решението дали да се закриват училища или да се строят нови. По повод поредната първа копка за строеж на училище в Бирково Бойка Маринска попита дали не е икономически по-ефективно общината да оправи 3 км път и да се ползва заплашеното от закриване училище в Абланица. А след срещата министър Вълчев се пошегува, че догодина може и него да го поканят да направи пета “първа копка” в Бирково.
Министърът призна, че е трудно решим проблемът с неизвинените отсъствия в 12 клас, който според учениците е “измислен клас”. Той прие идеята заплатите на директорите да скочат със 100%, но само при големи изисквания на входа на тази длъжност и при мандатност.
След срещата бе предвидена визита в СОУ “В. Левски”, но учениците напразно очакваха министъра, който веднага отпътува за Сърница.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай