Велинград - online - И се заточиха експертизи... 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

И се заточиха експертизи...
Публикувано 2006-11-21 09:06:49 от Темпо

20 месеца бяха необходими на българската съдебна система, за да се даде ход на наказателното дело срещу Фидел Беев по обвинение за ощетяване на община Велинград с над 16 000 лева. Първото съдебно заседание по казуса бе на 24 март 2005 г. в Пазарджишкия окръжен съд. Но едва след 20 месеца, 6 отлагания и снемане на депутатския имунитет на Ф. Беев, на 14 декември 2006 г. в залата на Софийски градски съд съдия произнесе думите: “Давам ход на делото”.
За малко ход на делото пак можеше да не бъде даден - този път заради внезапно заболяване на съдията Добри Ангелов. Но след едночасово чакане в съдебната зала на мястото на титулярния съдия като заместник влезе лично председателят на Наказателната колегия в СГС съдия Георги Колев. Присъстваха всички призовани свидетели и вещи лица, обвиняемият Ф. Беев и избраният от него адвокат Пламен Ялнъзов, заради чийто командировки в чужбина делото няколко пъти не можа да започне. Сега обаче нямаше процедурни пречки, така че съдията прочете правата на подсъдимия Фидел Беев и даде думата на прокурора Роман Василев да прочете обвинителния акт.
Прокуратурата обвинява Фидел Беев, че в качеството му на кмет на Община Велинград през 2004 г. съзнателно е сключил неизгодна сделка със СД “Братя Бееви” за доставка на 29 606 литра гориво. С горивото са зареждани детски градини във Велинград и Сърница, както и училището в Абланица. Общината е понесла значителни вреди, тъй като цените, на които частната фирма е продавала горивото на общината, са били с около 20 стотинки по-високи от офертните цени, с които е участвала в обществената поръчка. Другото обвинение към Фидел Беев е, че като кмет той не е изпълнил своите задължения по Закона за обществените поръчки (ЗОП). Според закона след като спечелилата обществената поръчка фирма “Делта петролиум” се е отказала (според прокуратурата това е станало принудително), кметът е трябвало да сключи договор с класираната на второ място фирма. Вместо това е започнало зареждане на гориво от СД “Братя Бееви” на цени, по-високи от офертните.
Думата бе дадена на подсъдимия Ф. Беев, който заяви, че не се признава за виновен и че ще дава обяснения по-късно в хода на процеса. С това съдебното заседание на 14 декември приключи и съдията насрочи ново заседание за следващия ден. На 15 декември отново се явиха всички призовани свидетели и вещи лица. Адвокат Пламен Ялнъзов представи пред съда фактури за доставка на дизелово гориво за община Велинград от “Делта петролиум” и поиска по тях да бъде назначена нова експертиза от вещо лице. Защитникът на Ф. Беев поиска вещото лице да отговори на нови 4 въпроса: кои фирми са доставяли горива на общината, какви са доставените количества и на какви цени, какви са разликите с цените на “Лукойл Нефтохим” - Бургас и кои длъжностни лица са положили подписите си за доставките на горива.
Прокуратурата възрази на искането на допълнителна експертиза, тъй като пред съда все още не е представена основната експертиза. Вещото лице Димитър Бараков обяви, че моли да бъде назначено друго вещо лице, тъй като е служебно зает и няма време да пътува до община Велинград. Съдът се оттегли на съвещание, след което реши, че счита искането на защитата за допълнителна експертиза за основателно. Назначено бе ново вещо лице - експерт-счетоводител Веселина Попова. Прокурор Роман Василев обяви, че при това положение и държавното обвинение ще поиска допълнителни въпроси към експертизата. Делото ще продължи на 14 декември 2006 г. Тогава отново призованите като свидетели общински служители и домакинки на детски градини ще се надяват най-после да се стигне до техните показания. Защото вече 7 пъти трошат време и пари по съдилищата в Пазарджик и София, заплашени от глобата от 500 лева за неявяване, а все не се стига до разпит на свидетелите.
Дали ще има такъв на 14 декември? Цялото развитие на случая досега е показателно, че е излишно да се правят прогнози. Видно е единствено, че след 20-месечното стопиране делото навлезе в нова фаза - на процедурните отлагания. А процедурите, експертизите и обжалванията в България също могат да се точат дълго. Или поне толкова дълго, колкото е един депутатски мандат...
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води