Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Децата и наркотиците 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Децата и наркотиците
Публикувано 2006-12-06 09:12:16 от Темпо

Сашка Жекова, отдел “Закрила на детето”:
Никое дете не е виновно, че се е поддало
Наркотиците са “забраненият плод” за децата в определена възраст. А нещо забранено означава за тях нещо интересно, любопитно, модерно. За търсене на решения по проблема с разпространението и употребата на наркотици не се прави достатъчно. Смятам, че децата на възраст от 14 до 18 г. трябва да бъдат по-сериозно ангажирани с различни акции, чиято цел е да популяризират последствията и вредите от употребата на наркотични вещества. Факт е, че децата не са добре информирани. Инициативата трябва да дойде от институциите, но децата трябва да са техни съмишленици и активни участници. Родителите проявяват пасивност, няма родителски сдружения, които активно да работят по този проблем. Лошо е, че родителите не са близо до децата си - ако това не бе така, те щяха да имат решения. Убедена съм, че никое дете не е виновно за това, че се е поддало. Това означава, че в един тежък момент детето не е намерило истинска подкрепа и стабилност у родителите, близките или приятелите си. През 2004 г. в плана към общинската стратегия за закрила на детето бе заложено създаването на обществен съвет за превенция и борба с наркотичните вещества и техните зависимости, но тогава тази инициатива не бе реализирана. Сега отново има амбиции и дано съветът да бъде създаден и той да заработи. Нужда от него определено има.

Николина Велева, ученичка от СОУ ”В. Левски”:
Не разговарят с нас достатъчно
Лично аз нямам приятели, които да са опитвали наркотични вещества, но имам познати, които са го правили. Между нас разговаряме по темата и знаем, че особено трева се предлага навсякъде. Ставали сме свидетели на пушенето на трева дори и в района на училището. Не мисля, че по темата някой прави нещо.
Не разговарят с нас достатъчно. Виждам, че на по-голяма част от тинейджърите им е скучно дори и в училище, нищо ни им е интересно. За желание за друг вид по-различно общуване, например духовно, изобщо да не говорим. Моите връстници не се доверяват и не се респектират от учителите, като по този начин не приемат нито техните съвети, нито техните напътствия. Мисля, че и родителите не говорят достатъчно с децата си . Аз съм режисьор и сценарист на ученическия филм ”Парче живот”. Един от акцентите в него е именно предлагането и употребата на наркотици от ученици заради важността и сериозността на този проблем.

Колкото по-бавно се търси алтернатива, толкова повече деца посягат към дрогата
Над 2000 деца във Велинград през изминалите дни попълваха анкета за наркотиците и тяхната употреба. В момента резултатите от нея се обощават. Макар и неофициални, първите данни от тази анкета са стряскащи. Голям процент от анкетираните посочват, че са им били предлагани наркотици. Голям брой от децата споделят, че се чувстват самотни, че не разговарят достатъчно с родители и психолози и е имало моменти, в които са се замисляли дали да не посегнат към лекарства или наркотик. Подобни мнения би трябвало да стреснат не само родителите, но и всички институции, имащи отношение към проблема. Обществена тайна са местата, на които се използват или продават различни видове накротични вещества, но полицейските коли, обикалящи града, не минават да всеят респект. Липсата на каквато и да е политика на местната власт по отношение на подрастващите също има важна роля, а за момента тя да е с отрицателен знак. Малкото неправителствени организации, работещи с млади хора, през годините се умориха да търсят и да чакат съдействие и подкрепа за своите инициативи, целящи да ангажират тинейджърите с по-интересни, атрактивни и полезни занимания. Както всеки друг проблем и този изисква разговори и конкретни действия. Те обаче трябва да се осъществяват с максимално бърза скорост и ефективност. Защото колкото по-бавно се търси алтернатива, толкова по-бързо се увеличава броят на децата, приемащи употребата на наркотици като нещо нормално.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България