Велинград - online - Как мебелопроизводителите ще устоят на новия състезателен дух в ЕС? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Бизнес: Как мебелопроизводителите ще устоят на новия състезателен дух в ЕС?
Публикувано 2006-12-19 09:09:51 от Темпо

Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП) и Българската стопанска камара поканиха на 12 декември в хотел “Двореца” на работен семинар фирми от Велинград и Ракитово от бранша. Темата бе най-актуалната в момента - какви са перспективите за развитие на дървообработващата и мебелната промишленост в условията на европейска интеграция. Домакин на двудневната среща бе местното сдружение на мебелопроизводителите “Родопска мебел-Велинград”, чийто председател Владимир Коцев откри форума. Председателят на БКДМП Калин Симеонов още в самото начало обясни, че основен проблем на фирмите от 1 януари 2007 г. ще бъде дали са конкурентни в рамките на свбодния европейски пазар. В новите страни-членки на ЕС почти няма фирми, закрити заради това, че не отговарят на изискванията. Но има много фирми, които фалират, защото не могат да се конкурират. Един от начините фирмите да бъдат по-конкурентни, на който много се залага в ЕС, е създаването на регионални клъстъри. Сам по себе си всеки от нас е много малък, за да е равностоен на външния пазар. Затова е наложително обединяването на бранша, като г-н Симеонов препоръча на мебелопроизводителите да търсят обединение и с дървопреработвателите от региона.
Не си мислете, че от 1 януари догодина ще се случи нещо страшно, каквато психоза се шири, успокои присъстващите Геновева Христова, изпълнителен директор на БКДМП. Тя също подчерта решаващата роля на създаването на клъстър като обединение на ниско ниво за постигане на по-ниски разходи и по-добри печалби. И напомни на мебелопроизводителите, че от 2008 г. на българския пазар навлиза гигантът ИКЕА, който ще залее българите със стоки на ниски цени.
Каква е европейската практика за развитие на клъстърите обясни Джон Мъри, английски експерт, един от водещите в ЕС по темата. Най-старият пример за клъстър е пазарът в Истанбул, типични са финансовият център в Лондон и Силиконовата долина в Калифорния. Засега в България има създадени само два клъстъра: “Мебели от Троян” и “Родопи туризъм”. Клъстърът в Троян е изработил критерии за качество, на което трябва да отговаря всяко изделие, което иска да получи марката “Мебели от Троян”. Няма превилегировани, има обща реклама, маркетинг и налагане на пазара, ползване на по-големи отстъпки при покупки на материали за производството, разпределяне на работата. ЕС носи повече пари, но и един нов състезателен дух - взима това, което имате и след това ви отстранява, предупреди Джон Мъри. “Блазе ни!”, спонтанно възкликнаха присъстващите. Г-н Мъри продължи с нова доза английски хумор: утвърждаването на една фирма на европейския пазар изисква година след година трудна и тежка работа, а трудна работа е и това кой ще има по-хубава кола... Съветите му: в ЕС няма липса на пари, а на мозък; най-важното е бизнесът да развива умения за създаване и писане на проекти, да развива връзките помежду си и със света. Това трябва да е новият начин на мислене в България през 2007 г. А Велинград има голям потенциал, защото тук има уникално съчетание от множество фирми от дървообработващата и мебелна промишленост плюс професионални училища по горско стопанство и дървообработване. Затова Велинград е един от първите български градове, в които проучванията за създаване на клъстъри са дали положителни резултати.
Въпросът е как ще пречупим собственият си манталитет, как ще се съгласим да работим общо в клъстър и да си разпределяме процент от печалбата, откровени бяха бизнесмените. В отговор Геновева Христова им припомни приказката за неволята. Тази приказка ще става все по-актуална в ЕС - неволята под форма на конкуренция ще ни научи как да работим заедно, за да оцеляваме на свободния пазар.
В рамките на работната среща бе направена още една крачка в тази посока: учредено бе регионално подразделение на Българската камара на дървообработващата и мебелната промишленост на територията на община Велинград. А през втория ден собствениците на фирми бяха запознати с нормативната база за осигуряване безопасни условия на труд.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола