Велинград - online - Съветници отговарят на питанията на “Сдружение за Велинград” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Политика: Съветници отговарят на питанията на “Сдружение за Велинград”
Публикувано 2007-03-13 08:50:06 от Темпо

Благодарим на “Сдружение за Велинград” за активната позиция по проблемите на местното самоуправление. Община Велинград от дълги години се нуждаеше от коректив в лицето на гражданското общество. Радваме се, че успяваме да се видим в обратното огледало и че можем открито да си поговорим за наболелите управленски проблеми на общината. Общинският съвет е бил винаги отворен за контакти и диалог с неправителствения сектор и гражданските сдружения. Пример за това са многократните срещи и инициативи, които Общинският съвет организира. През изминалата 2006 г. се проведоха национална конференция по балнеология и балнеотуризъм, среща на дървопреработвателите със зам.-министър Юруков и НУГ, неколкократни срещи с вашето сдружение по проблемите на туризма и разпределението на туристическата такса, проблемите на чистотата и т.н. Пак под патронажа на Общинския съвет в момента се финализира изграждането на туристическо интерактивно информационно табло и онлайн резервации в центъра на града. Една от последните инициативи бе сформирането на Местна инициативна група „Велинград-Ракитово”, за чиито председател бе избран представител от вашето сдружение. Да не говорим за неколкократните срещи на сдружението с председателя на общинския съвет Неджат Кехайов, на които той винаги се е отзовавал.
За съжаление, в последната публикация във вестник “Темпо” прозира недобронамереност и заиграване на предизборна тема, с цел извличане на политически дивиденти за предстоящите местни избори. Сдружението е с амбиция да допринася за развитието на града и общината, но реални действия в тази посока засега няма. Що се касае до развитието на инфраструктурата на града всички, включително и ние общинските съветници, сме недоволни и се срамуваме от нейното плачевно състояние. За жалост финасовите възможности на общината са слаби и за момента този въпрос е все още трудно разрешим. Ако с питания се оправяше инфраструктурата на града, досега във Велинград щеше да има образцови улици. По-добре би било вместо да се пита местната власт къде са постъпленията от курортната такса, уважаемите представители на сдружението да подпомогнат общината в събирането й, защото от план-извлечението за постъпилите средства по туристическия фонд е видно, че голяма част от хотелиерите не внасят курортна такса. Не може елитни хотели да плащат по 200 -300 лева годишно.
Хубаво е, че сдружението повдига въпроса за подрастващото поколение и за липсата на спортни площадки. Но искаме да припомним, че именно на “Сдружение за Велинград” Общинският съвет гласува да бъдат дадени общински терени за изграждане на мини игрища по програма “Хеттрик”, но засега реални действия в тази насока няма.
Във връзка с иска на общината към фирма “Беев и Беев” уточняваме, че на две съдебни инстанции фирмата спечели делата. И Окръжен съд - Пазарджик и Апелативен съд - Пловдив категорично се произнесоха, че общината е изплатила 208 000 лева законосъобразно на фирмата. Мотивът на съда е, че фирмата е извършила договорените дейности по чистотата. Нещо повече: съдът не само се произнесе в защита на фирмата, но и осъди общината да плати разходите по делото. И това е добре известно на сдружението, защото и неговият председател и други бизнесмени спечелиха подобни дела срещу общината.
Казусът с общинските съветнички Атанаска Хрисчева и Снежана Велева, които са и съответно управител на ОП “Спортни имоти и плажове” и директор на Историческия музей, е единствено от компетенцията на Общинската избирателна комисия. По този повод има и запитване в “Правен отдел” към Народното събрание и оттам също ни отговориха, че този проблем е единствено от компетенцията на ОИК. В промените на ЗМСМА няма заключителни разпоредби относно приложимостта на закона при заварените положения. В сегашния Общински съвет се постигна политически консенсус нов правилник да бъде приет от новия ОбС. Мотивът е, че остават няколко месеца до местните избори и предстои нова редакция на ЗМСМА и ЗМИ. Безпочвени са твърденията, че евентуално, ако Хрисчева и Велева бъдат отстранени като общински съветници, всички решения, гласувани и с техен глас, са атакуеми в съда. Законът не предвижда подобни действия, те са легитимни съветници, докато не се произнесе ОИК. И в отговора на “Правен отдел” към Народното събрание ясно е казано, че ”решенията на ОИК нямат обратно действие”.
Общинският съвет подкрепи Местната инициативна група “За община Велинград”, защото тя отговаря на изискванията за състав на програма “Лидер”, регистрирана е в съда и е първата, която отправи подобно искане към Общинския съвет. Управителния съвет е само орган, който ще координира дейността. Учредители на сдружението са бизнесмени, представители на неправителствения сектор с доказан опит. Общинският съвет е готов да подкрепи всяка друга инициатива в тази насока. Неточна е и интерпретацията за смяната на управителите на общинските дружества. По Наредбата за управление на търговските дружества е недопустимо един управител да бъде временно изпълняващ длъжността три години, а такива бяха случаите със “Стройком” ЕООД и “ВКТВ” ЕООД. Затова ОбС откри процедура за провеждане на конкурс. А доколкото за заплатите им, достатъчно медиен шум се вдигна, те не са тайна и всеки може да провери как се формират по закон. През тази седмица ще се проведе извънредна сесия за приемане бизнес-плана на “ВКТВ”. Нека представители на сдружението присъстват, за да си изяснят проблема с цената на водата. Заседанията на Общинския съвет, на постоянните комисии са открити и всеки гражданин може да присъства. Ако представители на “Сдружение за Велинград” участваха в работата на комисиите, щяха да имат реална представа за решенията на ОбС. Уважаваме мненията на всяко сдружение, но можем да говорим за активна гражданска позиция не когато се отправят питания, а когато има алтернативни предложения и реални действия да се работи за развитието на града и общината. В противен случай всичко останало е демагогия и популизъм. И коректно е, когато се отправят подобни питания, зад тях да има конкретни имена. Все пак жителите на общината искат да знаят кой представлява “Сдружение за Велинград”?
Неджат Кехайов, председател на ОбС и съветници от ПГ “За диалог”, “Съединение” и ДПС

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води