Велинград - online - Туристическият бранш отново се обединява 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Туристическият бранш отново се обединява
Публикувано 2007-03-13 08:57:30 от Темпо

“Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите - Велинград” - така ще се казва старото-ново браншово сдружение, което на 7 март взе решение да се пререгистрира. Хотелиерите и ресторантьорите от Велинград създадоха свое сдружение през 2001 година, но то бе регистрирано в частна полза. При такава регистрация то не може да кандидатства за финансиране по различни проекти и това наложи пререгистрацията. Занапред сдружението ще бъде в обществена полза, запазва името си и ще има за седалище Агенцията за регионално развитие/Център за бизнес и информация (къщата на Цвета Шуманова зад Централна поща). Председател на Управителния съвет остава Златко Златанов, решиха с явно гласуване и пълно единодушие двадесетината учредители. Учредителното Общо събрание се състоя в хотел “Двореца”, а гост беше председателят на Националното сдружение на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин. “Преди години Велинград тръгна от много ниска точка, инфраструктурата чувствително изостана в сравнение с това, което инвестирахте вие. Някои мислеха, че обявяването на Велинград за СПА-столица на България са празни приказки, но сега вече тази ниша е заета от вас. Девин и Сандански се сърдят, но в бизнеса печели този, който е пръв”, каза г-н Рагин. Той акцентира, че в бъдещия изцяло нов закон за туризма трябва да залегне текст кметовете и главните архитекти да не могат да дават визи за строеж на нов хотел без съгласие на местните сдружения на хотелиерите. Това не би било спирачка пред бизнеса, а така ще се пазят играчите на пазара. Местната власт и местните сдружиния трябва да имат правата да решават съдбините на региона, да си подреждат сами дома. Благой Рагин даде като пример и това, че в много курортни селища вече е въведено правилото 50% от събраната курортна такса да остава за сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и да се използва за посещения и реклама на големите туристически борси. Браншът трябва да се бори и за правото категоризирането на хотелите и квартирите да премине към него.
След изказването на Благой Рагин присъстващите собственици и представители на хотели и ресторанти поспориха дали събранието да прерастне в учредително. Димитър Катранджиев изрази мнение, че трябва да се търси по-широка основа, да се поканят повече хора, за има сдружението по-голяма представителност и тежест. Борис Голомехов също напомни, че във Велинград има поне 5000 легла в частни квартири, а те нямат нито един представител. Започваме с фалстарт като представителност, каза той.
Водещата на събранието Васка Милушева, директор на “Двореца” и Злато Златанов бяха на обратното мнение. Те обясниха, че са разговаряли и поканили широк кръг представители на туристическия сектор - някои са отказали заради заетост, други са изтъкнали различни причини. Въпреки че много хора от бранша отсъстват, трябва да се започне, а вратите на сдружнието остават отворени и всеки е добре дошъл, каза г-жа Милушева. Златко Златанов коментира и отсъствието на представители на общината: “Ние направихме тази община да е номер едно в България и да се вдигне многократно посещаемостта във Велинград. Щом сме СПА-столица, не можем ли да сме и сдружение номер едно? Трябва да работим, да създадем структура, общината да ни погледне в очите, защото ние сме стотици пъти над общината! Затова и искаме ние да контролираме парите от курортна такса, както и да се борим за пари от фондовете”.
Най-много време и енергия учредителите вложиха в дискусията кой какъв встъпителен и членски внос да плаща. След дълги обсъждания бе решено първоначалната встъпителна вноска да бъде: 20 лева за квартири, малки хотели и заведения, 50 лева за хотели и заведения с до 50 места и 100 лева за хотели и заведения с над 50 места. Встъпителните вноски ще се ползват за регистрация на сдружението. Годишният членски внос бе определен на: 50 лева за малки хотели, квартири и заведения, 120 лева за хотели и заведения с до 50 места и 240 лева за хотели и заведения с повече от 50 места. Тук сигурно ще има допълнително прецезиране, тъй като останаха много неясноти.
Спорове имаше и за името на сдружението. Борис Голомехов предложи то да се нарича Регионално сдружение за туризъм - Велинград. Той се аргументира, че туризмът не е само хотели и ресторанти, а и уставът на сдружението позволява в него да членуват туроператори, рекламни агенции, различни юридически лица и др. Прието бе обаче името да се запази, но няма да има ограничение нито само за хотелиери и ресторантьори, нито само за представители на бранша от Велинград.
В Управителния съвет на сдружението бяха избрани Златко Златанов - председател, Васка Милушева, Нези Пачалова, Ангел Манолов и един от сериозните инвеститори в курорта Цигов чарк Димитър Бекриев, който присъства на събранието и пожела да се включи в браншовата структура във Велинград. В контролния съвет влязоха Борис Голомехов, Михаил Александров и Димитър Катранджиев. Сдружението ще има и секретар, който ще се занимава с оперативната работа.
Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите ще има редовни сбирки всеки последен вторник от месеца в 17.30 часа в залата на Агенцията за регионално развитие. Сбирките са открити за всички представители на туристическия бранш, които искат да членуват в сдружението. За първата такава сбирка на 27 март новоизбраният Управителен съвет трябва да изготви предложение по двата най-големи проблема на бранша: курортната такса и движението на кадри в града.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води