Велинград - online - “Лесопарк 24 мердиан и 42 паралел” да включва и хотел? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Лесопарк 24 мердиан и 42 паралел” да включва и хотел?
Публикувано 2007-03-27 11:07:46 от Темпо

В Информационния център за малък и среден бизнес на 21 март бе представен ландшафтен проект за пресечната точка на 24 мердиан и 42 паралел.
Идеята тази уникална точка, която попада в землището на Велинград, да бъде обозначена и да се превърне в туристическа атракция, се зароди през 2005 г. Започна работа по спечелен проект и преди година специалисти от Лесотехническия университет (ЛТИ) възложиха като дипломна работа ландшафтното проектиране. Тя бе изготвена от Ася Милева, дипломиран ландшафтен архитект и официално представена от главен асистент Емил Галев. Ландшафтният проект на Ася Милева включва освен обозначаване на пресечната точка още хотел, басейн, паркинг, съпътстваща туристическа инфраструктура. Емил Галев изрази собственото си твърдо убеждение, че е невъзможно да се изгради само отбелязване на точката, а е нужна цялостна разработка за територията. В момента в района има сериозно и скоростно обезлесяване и ако то продължи със същите темпове, след 20 години вместо дървета ще има само скали (както край Драгиново), прогнозира специалистът. Затова идеята да се изгради хотел и туристическа инфраструктура е позитивна и това би запазило горския парк. Зоната попада изцяло в горски фонд и решението дали да се строи ще се взима от МЗГ. Но истински резултат ще има само ако местната власт и общественост си поставят създаването на лесопарк “24 мердиан и 42 паралел” като приоритет.
Подробен научен доклад за пресечната точка изнесе проф. Георги Пухалев, който я определи като емблема на Велинград и като значимо за България планетарно обозначаване. Мненията в последвалата дискусия бяха, че няма смисъл да се решава “на парче” и е нужна стратегическа мисъл. Цялото пространство от Клептуза през параклиса “Свети Илия” и разкопките плюс бъдещия етнографски музей на открито край Чепино и в допълнение пресечната точка може да свърже историческо наследство и природни феномени. Но за да стане това, то трябва да залегне в стратегическите документи на общината и да се постигне единомислие между институциите.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай