Велинград - online - Писаните яйца - творчество в прослава на Великден 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Писаните яйца - творчество в прослава на Великден
Публикувано 2007-03-27 11:19:25 от Темпо

На 19 март в Историческия музей бе открита петата традиционна изложба “Велинградски майсторки на писани яйца”. Директорката на музея Снежана Велева сподели, че в нея участват 14 майсторки със свои над 200 модела. Много хубавото тази година е и участието в ателието за писани яйца на повече деца от Драгиново. Забелязва се и проявата на все повече въображение, използване на нови техники, силно проявено развитие на традицията и оформянето на великденските яйца за сувенири - писаните яйца стават все по-атрактивни. Колкото до младите жени, участнички в изложбата, те показаха, че притежават много богато въображение и много финно изписване. Г-жа Велева благодари чрез в.”Темпо” и на традиционния спомоществовател - президента на фирма “ПЕТ” г-н Петър Русев.
Откриването на изложбата бе добър повод за представянето на книгата “Писано яйце за Великден” на ст.н.с. II ст. д-р Светла Ракшиева от Етнографски исторически музей при БАН. Актрисата Диана Борисова прочете откъси от книгата, а етнологът при Историческия музей Георги Куманов я представи, отбелязвайки, че в 30 от общо 96 страници от нея се споменава нашия град.
Директорът на Етнографския музей в Пловдив д-р Ангел Янков споделя: “Традицията да се пишат великденски яйца е изкуство, на което е посветена монографията “Писано яйце за Великден”. Книгата е написана под формата на мислен диалог с читателя, като научния текст е поднесен като приказка, увлекателно и интересно. Затова и се явява практическо ръководство за шарене на великденски яйца. Тя е книга-наръчник. Уникалното при Светла Ракшиева е, че тя е не само теоретик, а и практик, защото цялата технология на писане на великденски яйца лично е проверена и изпитана на практика.
Изключително старателно и на изключителен четивен стил, без да се пропуска нищо, е проследена подготовката на яйцата, свързана с тяхното измиване, стипцоване, варене, както и как можем да изпразним съдържанието на едно сурово яйце. Проследена е и спецификата в рисунъка и цветовете, която отличава писаните яйца в различните региони на страната, като се прави и съпоставка със страните, където тази традиция е известна. Искрено се радвам, когато срещна такъв неподправен текст, в който изобилства ярката българска реч, в който няма излишни чуждици, който едновременно е разбираем за обикновения читател, но има и претенции за научност. Нещо повече: книгата “Писано яйце за Великден” има приносен характер за науката етнология в частта й, анализираща празничния обреден реквизит.” В началото на книгата си Светла Ракшиева заявява: “Искам да ви подаря това знание, тайни и красота.” И тя го прави по един неповторим начин!
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай