Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Дойде ли време за обединение на туристическите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Дойде ли време за обединение на туристическите
Публикувано 2007-03-27 11:22:08 от Темпо

Любка Зинкова, председател на Туристическо дружество “Острец”:
Чакаме конгреса на БТС през април
Със съжаление трябва да кажа, че към момента във Велинград няма нито едно активно туристическо дружество. Двете основни направления, по който трябва да работят туристическите дружества, са стопанисване и управление на базите и туристическа дейност - походи, екскурзии, подържане и възстановяне на маркировка, опазване и изграждане на заслони в горите. Нито едно от нашите дружества не работи в тези две посоки. Новосъздаденото “Юндола 1919” работи само в хотелиерството и ресторантьорството, ние пък от “Острец” се занимаваме само с туризъм. Идеята за обединение тепърва предстои да се обсъжда по-серизно, но ще изчакаме националната конференция на Българския туристически съюз през април. Чак след това аз ще търся среща с останалите председатели на туристически дружества. Личното ми минение е, че едно обединение може да се отрази положително. Ние, туристите, нямаме пари и се надяваме бизнесмените, взели базите, да започнат да ни помагат, така че освен хотелиерството да се развива и другото направление – истинския туризъм, опазването на гората, разширяване и подържане на туристическите маршрути и още много други неща, спрели да се развиват през годините. Ще бъде много лошо, ако това не се случи, а скоро ще отбелязваме 90 години организиран туризъм

Кирил Тодоров, председател на Туристическо дружество “Юндола”:
Има неизяснена собственост и интереси
Аз съм председател на дружество първоприемник на най-старото туристическо дружество, създадено във Велинград. За съжаление, в момента нашите членове са предимно любители планинари, идеалисти, а самото туристическо дружество няма пари, но ние не ламтим за имоти. Проблемът в този случай е свързан с липсата на ясна отговорност за туристическите хижи. Има неизяснена собственост и неизясени интереси. Смятам, че Българският туристически съюз трябва да намери най-доброто и разумно решние и то да не е избирателно - едни да получават за сметка на други. Необходима е и намесата на местната власт. Все пак в конкретния случай тези имоти са на територията на тази община и след като тя е с туристическа насоченост, този проблем не трябва да се пренебрегва. Не е лошо, че някои от туристическите обекти вече се ремонтираха и възстановиха. Но може би същите не трябва да се превръщат в модерни хотели, защото тяхното предназнчение е преди всико за любителите на планината и туризма, за тези идеалисти, които не могат да си позволят цени от 15, 20 или 30 лева, тези, които са членове на туристически дружества.

Борис Голомехов, председател на Туристическо дружество “Юндола 1919”:
Туристическото движение се възражда
Туристическото движение се възражда и има бъдеще. Ние с дружество “Острец” няма какаво да делим, имаме общи идеи, цели и задачи и затова едно обединение е нормално и аз го приветствам. Не мисля, че обвиненията за това, че ние като бизнесмени искаме само да получим базите, за да изкарваме пари от тях, са основателни. Това според мен е някакъв вид криворазбрана завист. Всички, които ходят в гората, знаят какво е състоянието на хижа “Кладова”, на къмпинга и в същото време виждат ремонтираната и работеща хижа на Куртово. Нормално е туристическото дружество да отдава под наем тези обекти и да печели от тях. Обявили се и конкурса за наем и за хижа “Кладова”, така че който може, нека да печели. Що се отнася до туризма, през миналата година дружеството е изхарчило 1000 лева за освежаване на маркировки. Тази година отново ще бъдат отделени средства за това. Трябва да се работи и в тази посока. Хората, които идват в хотелите, не се задоволяват само с масажи и басейн, те искат да се разходят и в гората.

Ако има ясни договори за сътрудничество, туризмът ще спечели
За хубаво или лошо, пари винаги са нужни и след като самите туристически дружества ги нямат, бизнесмените са добре дошли. Ясни договори за сътрудничество между двете страни обаче трябва да има, за да останат туристическите бази достъпни за истинските туристи, защото заради техният ентусиазъм и постоянните им усилия да пазят и подържат граденото с години, те безспорно заслужават това. Поле за действие в областта на организираното туристическо движение има. И след като са налице и желанието и парите, работата трябва да е по-сериозна и по-резултатна.
Тук трябва да припомним, че към момента Велинград позагуби позиции. Той вече не в инциатива “100 национални обекта”, а оптитите да се върне там засега поне не дават резултат.Може би тези бъдещи общи усилия ще променят нещата и в същото време туристическите дружества ще станат по-активни и по-действащи и в комуникацията си с местните власти и тяхната дума ще започне да бъде чувана и приемана. Защото туризмът във всичките му направления е общински приоритет, който трябва да бъде подплатен с реални ангажименти.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай