Велинград - online - Полетът в Космоса не е полет в рая 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Полетът в Космоса не е полет в рая
Публикувано 2007-04-03 08:34:46 от Темпо

Дни преди международния ден на космонавтиката 12 април гост на учениците от СОУ “Васил Левски” на 27 март бе българският космонавт Александър Александров. Традицията всеки месец училището да посреща интересен гост бе спазена отново със съдействието на директора на “ВИТА” д-р Любомир Крантев. За учениците срещата с български космонавт бе истинско събитие. Училищният коридор бе препълнен с деца, но вместо познатата врява, повече от час те с жив интерес изслушаха презентацията за космонавтиката, подготвена от дванадесетокласничката Камелия Дишлянова, изгледаха документален филм за полета на Ал. Александров и изслушаха неговия разказ за човека и Космоса.
Александър Александров участва във втория българо-съветски полет през юни 1988 г. Георги Иванов остава в историята като първия български космонавт, а Александър Александров е първият български космонавт, който влиза в орбитална станция и работи там по научно-изследователска програма. Провежда 46 експеримента в областта на астрофизиката, космическата биология, медицина и материалознание, дистанционното сондиране на Земята. Изпробва 9 космически апарата, изработени от български учени за работа в Космоса - няколко от тях продължават да се ползват и днес.
Космонавтът разказа пред децата за паметния 12 април 1961 г., когато гласът на Левитан съобщава на целия свят, че човек е полетял в Космоса. Александър Александров е ученик, всички се събират на площада и се прегръщат и тогава се ражда детската му мечта един ден и той да полети към зведите. Завършва Висше военно училище и когато се открива възможност България да изпрати свой космонавт, преминава успешно всички изпити и става дубльор на Г. Иванов. На теория полетът в Космоса е като полет в рая, но на практика това не е така заради големия враг - безтегловността. Г-н Александров описа борбата за оцеляване в условията на безтегловност, когато организмът изхвърля 80% от водата заедно със съдържащите се в нея минерални соли, костите омекват, мускулите атрофират, сърцето намалява своя обем с 50%. Трудът на космонавта е много тежък, а Космосът ще бъде наистина овладян пълноценно тогава, когато се създаде изкуствена гравитация и се овладее безтегловността, каза космонавтът.
Гостът отговори на много въпроси на учениците и им пожела да сбъднат своите мечти така, както той го е направил и затова се чувства щастлив и реализирал се човек. Днес повече деца искат да станат полицаи и мутри, ценностите се изгубиха, но когато полетиш в Космоса виждаш каква прашинка си във Вселената, а в същото време изпитваш огромна гордост, че твоят народ е част е научно-техническия гений на човечеството. Гледана от Космоса, Земята е красива и крехка, атмосферата е много уязвима от човешката дейност и вече нищо не може да се скрие, защото всичко се вижда като на длан.
Директорът на СОУ “В. Левски” Емил Моллов подари на г-н Александров сувенир, изработен от ученическата компания “WOW” и книгата на д-р Асен Пачев за Велинград, която гостът прие книгата с думите, че това е чудесно средство за възстановяване на космонавти след тежък полет. А накрая раздаде десетки автографи на учениците, които буквално го поставиха под обсада с още въпроси и желание да запазят като спомен от срещата негова картичка.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай