Велинград - online - Полетът в Космоса не е полет в рая 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Полетът в Космоса не е полет в рая
Публикувано 2007-04-03 08:34:46 от Темпо

Дни преди международния ден на космонавтиката 12 април гост на учениците от СОУ “Васил Левски” на 27 март бе българският космонавт Александър Александров. Традицията всеки месец училището да посреща интересен гост бе спазена отново със съдействието на директора на “ВИТА” д-р Любомир Крантев. За учениците срещата с български космонавт бе истинско събитие. Училищният коридор бе препълнен с деца, но вместо познатата врява, повече от час те с жив интерес изслушаха презентацията за космонавтиката, подготвена от дванадесетокласничката Камелия Дишлянова, изгледаха документален филм за полета на Ал. Александров и изслушаха неговия разказ за човека и Космоса.
Александър Александров участва във втория българо-съветски полет през юни 1988 г. Георги Иванов остава в историята като първия български космонавт, а Александър Александров е първият български космонавт, който влиза в орбитална станция и работи там по научно-изследователска програма. Провежда 46 експеримента в областта на астрофизиката, космическата биология, медицина и материалознание, дистанционното сондиране на Земята. Изпробва 9 космически апарата, изработени от български учени за работа в Космоса - няколко от тях продължават да се ползват и днес.
Космонавтът разказа пред децата за паметния 12 април 1961 г., когато гласът на Левитан съобщава на целия свят, че човек е полетял в Космоса. Александър Александров е ученик, всички се събират на площада и се прегръщат и тогава се ражда детската му мечта един ден и той да полети към зведите. Завършва Висше военно училище и когато се открива възможност България да изпрати свой космонавт, преминава успешно всички изпити и става дубльор на Г. Иванов. На теория полетът в Космоса е като полет в рая, но на практика това не е така заради големия враг - безтегловността. Г-н Александров описа борбата за оцеляване в условията на безтегловност, когато организмът изхвърля 80% от водата заедно със съдържащите се в нея минерални соли, костите омекват, мускулите атрофират, сърцето намалява своя обем с 50%. Трудът на космонавта е много тежък, а Космосът ще бъде наистина овладян пълноценно тогава, когато се създаде изкуствена гравитация и се овладее безтегловността, каза космонавтът.
Гостът отговори на много въпроси на учениците и им пожела да сбъднат своите мечти така, както той го е направил и затова се чувства щастлив и реализирал се човек. Днес повече деца искат да станат полицаи и мутри, ценностите се изгубиха, но когато полетиш в Космоса виждаш каква прашинка си във Вселената, а в същото време изпитваш огромна гордост, че твоят народ е част е научно-техническия гений на човечеството. Гледана от Космоса, Земята е красива и крехка, атмосферата е много уязвима от човешката дейност и вече нищо не може да се скрие, защото всичко се вижда като на длан.
Директорът на СОУ “В. Левски” Емил Моллов подари на г-н Александров сувенир, изработен от ученическата компания “WOW” и книгата на д-р Асен Пачев за Велинград, която гостът прие книгата с думите, че това е чудесно средство за възстановяване на космонавти след тежък полет. А накрая раздаде десетки автографи на учениците, които буквално го поставиха под обсада с още въпроси и желание да запазят като спомен от срещата негова картичка.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води