Велинград - online - Как да се печели от СПА-туризъм 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Как да се печели от СПА-туризъм
Публикувано 2007-04-03 08:38:31 от Темпо

Националната асоциация по СПА и Уелнес туризъм (НАСТ) организира на 27 март в хотел “Олимп” във Велинград конференция, посветена на европейските предизвикателства през този вид туристически услуги в България. Сред гостите на форума бяха новият председател на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова и заместник-министрите на околната среда и водите Любка Качакова и на регионалното развитие Искра Михайлова. Като съобрганизатор присъства и председателят на Общински съвет - Велинград Неджат Кехайов. От страна на туристическия бранш участваха представители на Националния борд по туризъм, Българската организация по конгресен туризъм, Националната асоциация на общините, кметове на куротни селища, фирми от СПА индустрията. Речите при откриването и многобройните изказвания очертаха познатия кръг от проблеми на българския туризъм. Кметът на Вършец Ивайло Йорданов ги формулира ясно и кратко: “Ток, вода, пъти ща! Днес се убедих, че СПА-столицата на българския туризъм - Велинград е трудно достъпна!”. Колегата му от Хисар Вълко Младенов допълни: “Трябва да затворим туристите в хотелите, защото излязат ли навън, ще видят мръсни води с фекалии да текат по улиците! Как се прави европейски туризъм така?”. Кметовете поискаха държавата да подкрепи СПА-туризма като приоритет, защото се развива 365 дни в годината и курортите да получат дял от европейските фондове. Неджат Кехайов акценира върху законовите пречки за събиране на курортната такса в един фонд, което създава голямо напрежение между хотелиерите и местната власт. Препоръките на Анелия Крушкова към общинарите и бизнесмените бе да потърсят международни консултанти за изготвяне на проектите и още: “Да не правим грешката на Испания, която в първата година на своето евро членство е усвоила само 34% от парите, защото се е предоверила на своите собствени възможности, вместо да поиска съвет от онези, които вече са минали този път”. Тя предложи да бъде създадена комисия по развитието на СПА-туризма с участието на ДАТ, МОСВ и бизнеса и да се води конкретна дискусия: дали да се категоризират СПА-центровете, на какви европейски стандарти да отговарят, какви да отликите между СПА и Уелнес туризма и балнеолечението.
Това не са формални лингвистични спорове, от тях зависи по какви тарифи хотелиерите ще плащат за минерална вода, подчерта Любка Качакова. Тя критикува застрояването на зелените площи, защото ако няма паркове и алеи, туристите няма къде да ходят и по цял ден не излизат от басейна и джакузито в хотела. Интересна за аудиторията бе лекцията на Джоузеф Халбхер, председател на Българската организация за конгресен туризъм. Неговият професионален съвет бе СПА-центровете да бъдат извадени от тъмните и неугледни помещения в мазетата и да се качат на покрива на хотелите, на просторно, светло и с хубав изглед към природата. Сметките показват, че инвестициите в СПА-дейности са печеливши: в 4-звезден хотел приходите от една стая са 35 евро, а от СПА процедура 120 евро. Вашите печалби ще са по-големи, ако плащате добре на терапевтите и клиентите се чувстват добре, посъветва г-н Халбхер.
Лошата новина за Велинград от конференцията е, че Държавната агенция по туризъм няма да подпомогне финансовото изработването на рекламен клип за курорта. Подобен ангажимент бе поет миналата година от тогавашния председател на агенцията Марио Ал Джебури, който на среща във Велинград каза, че ако общината осигури пари, агенцията ще плати 50% от сумата за клипа. Председателят на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите Златко Златанов попита г-жа Крушкова дали ангажименът остава, но тя отговори, че в момента Агенцията по туризъм разполага с ограничени средства за реклама и няма да ги разпределя между общините.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води