Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Резделното събиране на отпадъци - европейска пр 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Резделното събиране на отпадъци - европейска пр
Публикувано 2007-04-03 08:56:52 от Темпо

Никола Дойчинов, прокурист на “Екопак България”:
Отказът показва липса на европейско мислене у съветниците
Не очаквах нашето предложение за разделно събиране на отпадъци във Велинград да не се приеме от Общинския съвет. Изненадах се, че общината отказа да приеме нещо, което й се предлага без пари. В този случай забавянето е неудачно, но Общинският съвет решава кое е най-добро за общината. От няколко години разделно събиране на отпадъци се извършва в Банско, процесът е въведен и в други туристически центрове, а крайният срок, в който разделно събиране трябва да има, навсякъде изтича тази година. Не искам да кажа, че оттук нататък се отказваме от Велинград като община, в която да се извършва разделно събиране. Просто няма да влагаме усилия, нито желание това да се случи. Договорът, който сме предложили, е на разположение на местните власти, ще чакаме активност от тяхна страна. Разочарован съм от това нежелание на местния съвет за старт на разделно събиране на отпадъци. Бих приел подобно становище, ако тук има алтернатива, а такава няма. Според мен този отказ показва липса на европейско мислене у съветниците, гласували против.

Елена Василева, педагог, ръководител на млади еколози:
Градът е достатъчно мръсен, за да позволим нещата да не се променят
Приветствам въвеждането на разделно събиране на отпадъци в града. Този процес даже е малко закъснял. Ние заедно с учениците от СОУ “Св.св. Кирил и Методий” много отдавна работим в тази посока. Провежали сме разговори, на практика сме събирали отпадъци разделно. Моята цел при всички тези занимания е била основно да се възпитават екологични навици у младите хора. Ако разделното събиране се въведе във Велинград, през обучения и разяснителни срещи трябва да преминат вързастните. Аз съм готова да участвам в такива тематични разговори, защото именно възрастните нямат изградени навици и екологична култура. Градът ни е достатъчно мръсен, за да позволим нещата да не се променят. Виждала съм образовани и интелигенти хора, които вървят по улиците и изхвърлят, без да се замислят. Много често боклукът се изхвъря около самия кош, а не в него. Велинград е туристически център, разделното събиране на отпадъците ще бъде крачка напред. Но тази крачка ще изисква всички да бъдем отговорни и да си бъдем по местата като възпитание, култура от страна на гражданите и строг контрол и санкции от страна на контролиращите органи.

Къде останаа приказките за европейски курорт?…
Няколко дни преди заседанието на Общинския съвет си мислех, че поне към края на мандата това решение ще бъде едно от малкото, видяно и усетено на практика от велинградчани. Това не се случи. Без ясен мотив и без особен спор мнозинство съветници от различни политически групи казаха “не” на разделното събиране на отпадъци. Къде останаха постоянните им амбиции и изявления за европейското бъдеще на курорта не разбрах.
Явно боклукът на Велинград и кой ще се разпорежда с него е по-важно от всичко. Странно се оказа и мълчанието на кметското ръководство: нито кметът, нито неговите заместници, от които един е пряко ангажиран с евроинтеграцията, не стана да каже, че идеята за разделно събиране е добра и трябва да й се даде шанс. За разлика от много други ситуации, в които същите тези ръководители се сърдят, че местните депутати не приемат предложенията им. Нищо, може би след няколко месеца разделното събиране на отпадъци във Велинград пак ще бъде на дневен ред, защото Европа така иска. Хубаво би било до тогова всички да сме подготвени и най вече да сме наясно, че изхвърлянето на горящи въглени в контейнерите не е положителна практика, че основната цел на кофите за боклук е да събират боклука, а не да стоят заобиколени от него и че същите тези контейнери не сложени, за да чупят, обръщат, рисуват и продават на части.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай