Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: За или против ученическите униформи? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: За или против ученическите униформи?
Публикувано 2007-04-26 08:25:15 от Темпо

Емил Моллов, директор на СОУ “В. Левски”:
Твърдо “за” униформите
В нашето училище вече имаме такива. Те са празнични и се носят от десетокласниците. Униформите са част от символите и риуталите за едно училище. Тяхното въвеждане заедно със знаме, емблема и химн на учебното заведение е важно за приобщаването на младите хора към училищната общност. Ще се възползваме от възможността, която дава Министрество на образованието и ще подадем проект за финансиране на ученически униформи. Сумата, която ще поискаме, е 40 000 лева. Преди това обаче преподаватели и наши възпитаници ще посетят изложения на униформи в София и Пловдив. Те ще разгледат, ще обменят идеи, ще се запознаят с възможните модели. Нашите ученици гледат положително на униформите и самите те рисуват различни модели на такива облекла. Смятам, че училищната униформа ще даде едно допълнитено самочуствие на децата и най-важното - ще ги направи съпричастн към училищния живот. Униформата може да бъде и показател за елитността на едно учебно заведение.

Живко Милушев, родител:
В училищата няма условия за въвеждане на униформи
Не виждам условия за въвеждане на униформите в училище. Сградите не са пригодени за това. Децата няма къде да си остявт дрехите или учебниците. Няма дори шкафчета или съблекални. Как едно дете, което има физическо, ще се преоблече за часа? Точно поради липса на условия, когато в програмата имат такъв час, децата отиват на училище с анцунг и маратонки. В същото време охраната в тези заведения все още не е на достатъчно добро ниво. Децата се крадат на поразия. Иначе съм привърженик на униформите. Не смятам, че те ще скрият индивидуалността на децата. Всеки сам ще може да прояви своята оригиналност в детайлите на един костюм. За съжаление в този момент няма ред и дисциплина. От един строй преминахме в друг, но без тези две важни неща. Ситуацията сега определям като свободия, а това никъде го няма по света. Униформите може би частично ще променят нещата. Не приемам ежедневните модни ревюта, нагримираните момичета и натруфените дрехи, с които се ходи на училище. Униформата е и начин, чрез който поне в училище децата няма да се чувстват социално различни, няма да личи кой е от семейство с големи финасови възможности и кой не е. Различните ведомства пък могат да намерят механизми на социлно слаби семейства да се отпускат пари за закупуването на такива ученически униформи. Щом сега могат да се дават пари за дрехи и учебници, значи може и за униформи.

Станислава Енчевска, ученичка в ПГИТ “Ал. Константинов”:
Тогава да има изисквания за облеклото и на учителите
Лично съм против ученическите униформи. Първо, защото не всеки може да си го позволи. Тези униформи ще бъдат скъпи. Мисля, че се коментират суми от 60-70 лева.Второ, всеки си има свой собствен стил на обличане и едва ли ще иска да го промени. При едни униформи всички ще изглеждат еднакво, като в калъп, ще ни приемат като една обща маса, няма да се вижда собстения ни стил. Може би хубавото на униформите ще бъде, че няма да си личи кой е от богато семейство и кой не е. Между другото и за учителите трябва да се въведат някакви изисквания за облеклото. Има такива, които не се обличат особено прилчино. Ако ще има униформи за учениците, нека да има критерий и за облеклото на преподавателите. Щом по униформата ще се разбира кой от кое училище е, нека от облеклото да става ясно в кое учебно заведение преподава и учителят.

Днес ученическата униформа е лицето на елитарното образование
Годините, в които без синя престилка, вратовръзка или емблема не можеше да се стъпи в училище, отминаха. Доста са хората, които помнят задължително прибраните дълги коси в плитка или опашка и необходимостта от къса и спретната мъжка прическа. За униформите от няколко години вече се говори по друг начин, но колкото и позитивно да се представя тяхното въвеждане, противници на идеята винаги ще има. И май те са тези, които ще трябва да ги носят.
Решението за ученически униформи е в ръцете на ръководството на едно учебно заведение. Униформите обаче трябва да са само “черешката от тортата”, направена преди всичко от качествени преподаватели, конкурентна материална база, оригинален и интересен начин за преподаване на учебния материал и възможности за извънкласни форми, където бъдещите професионалисти да развиват своите таланти. Само тогава кампаниите за прием на ученици няма да се превръщат в молби и кандърми за попълване на паралелки. В едно такова училище, готово да се изправи с конкуренцията на ставащите все по-достъпни европейски школа и колежи, униформите ще бъдат просто още една примамка за бъдещите негови възпитаници. Защото ученическата униформа на много места по света е лицето на елитното образование. Ефектът от всичко това обаче трябва да бъде осъзнат, разбран и приет преди всичко от самите млади хора.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води