Велинград - online - Отново декларации, скандали и интереси 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Отново декларации, скандали и интереси
Публикувано 2007-04-26 08:31:47 от Темпо

Извънредната сесия на Общинския съвет на 17 април започна с декларация от група “За диалог”, в която са съветниците от Зелената партия и БЗНС. Председателят на групата Владимир Гушевилов прочете документа, в който се казва, че са зачестили скандалните случай със сплашване на общински съветници и политици. Методите на действие на поръчителите и изпълнителите са едни и същи - палеж на частно имущество. (Припомняме, че последният такъв е палежът на частно имущество на председателя на БЗНС Георги Велев, за който съобщихме в предишния брой). Според текста на декларацията от началото на тази година мнозинството в Общинския съвет е отхвърлило скандални проекто-предложения, свързани с общинска собственост. След това някои лица и групи, чиито искания не са били удовлетворени, си позволили открито да заплашват политически лидери. Вносителите на декларацията се обявяват против тези методи и упражняването на натиск и в защита на демократичното право на мнение на всеки общински съветник. Те призовават институциите да разкрият организаторите и извършителите. Съветниците с пълно единодушие подкрепиха декларацията и я адресираха до РПУ - Велинград, РДВР - Пазарджик и до министъра на МВР Румен Петков. Това е поне третата декларация с подобен текст, която Общински съвет - Велинград приема в последно време. Предишните бяха по повод заплахи срещу съветници от БСП и взрива пред дома на Екатерина Каферинова.
ГРАШЕВЦИ ОСТАВАТ БЕЗ СОБСТВЕНА ЗЕМЯ
Съветниците трябваше да прегласуват решението, с което на предишната сесия отказаха да стартира процедурата по оземляване на жителите на Грашево и Мечо корито. Техният отказ бе оспорен от кмета Дулев, който отново им напомни, че документите за собственост върху земята са загубени по вина на общината и че хората си искат бащинията, а не общинска земя.
Съветниците А. Хрисчева, д-р Дафов, Ек. Каферинова, д-р Джамбазов, Г. Панов приведоха аргументи против: че до 15 май има законов срок земите да се търсят по съдебен път; че мерите и пасищата са публична общинска собственост и могат да се отдават само срещу такса; че може да се появят и други желаещи да получат земя в това землище. Кметът на Грашево Михаил Алкеев се позова на старите емлячни регистри, според които грашевци са плащали данъци за земите си в село Баня (дн. Чепино). Ст. Асенов обяви, че ще гласува в полза на хората от Грашево, но е факт, че общината е майка за едни и мащеха за други, защото не са удовлетворени много подобни молби за земя. Според З. Маров протакането е подигравка с проблема, а Р. Сиджим директно обяви, че в Общинския съвет има едно ново мнозинство, което издирва общинските земи, за да може да се вземе още каквото може. Изказването му провокира депутата от ДПС Фидел Беев да обясни, че няма интереси в Грашево и да обвини общината за проблеми със земя в Драгиново.
15 съветници потвърдиха старото решение, според което няма да започне процедурата по оземляване на живеещите в Грашево: А. Адем, А. Кепчелев, Н. Таушанов, В. Гушевилов, д-р Джамбазов, Д. Гаджев, Сн. Велева, Л. Ананиев, Г. Панов, Д. Касапски, д-р Дафов, А. Хрисчева, Ек. Каферинова, Г. Михайлов, И. Славчев. СКАНДАЛ ЗА ТРАФОПОСТОВЕТЕ
Кметът Стоян Дулев върна и две решения, с които съветниците отказаха да дадат по 6 кв.м. общинска земя за построяване на два трафопоста. Кметът припомни, че през 2004 г. фирма на Ф. Беев е купила трафопост за 5000 лева и сега иска да го продаде за 25 000 лева, затова неговите хора са против новите трафопостове.
Според Екатерина Каферинова причината е отказа е статия в столичен вестник, от която се вижда как много общини печелят хиляди левове от построените върху тяхна територия трафопостове. Сега ние продаваме общинска земя за 2-300 лева, а после не получаваме нищо и затова трябва да се измисли друга схема, каза съветничката. От страна на енергоснабдителната фирма “ЕВН” г-н Лазаров каза, че ако те плащат и наеми за трафопостовете, то цената на тока ще се повиши. Той бе упрекнат от Г. Михайлов за некоректно отношение на фирмата към клиентите и високите цени за услуги.
В залата присъстваха и граждани, живеещи в района между “Двореца” и ЛВБ на МС, където трябва да се направи нов трафопост. Те обясниха, че петното е отредено за трафопост от 6 години, но такъв все още няма. В същото време заради ниското напрежение на тока във всяка къща има изгорял електроуред, а филийка хляб се изпича на тостер за 7 минути. Не си играйте с нас, ако трябва кажете ние да го платим този трафопост, настояха гражданите. Съветниците продължиха дискусията, като д-р Дафов настоя, че трябва да се търсят начини да се вкарват пари в общинския бюджет. На противоположното мнение бяха Ив. Лебанов и Н. Кехайов, според когото община Велинград не е фирма и трябва да задоволява обществени потребности и интереси, дори с цената на жертви. “Бомбата” хвърли съветничката Надежда Ключкова, която възмутено разказа, че сутринта преди сесията местен политически лидер й се обадил по телефона с предложението, ако иска да има трафопостове, да се договори с Фидел Беев и Екатерина Каферинова. Трафопостове все пак ще има, но не благодарение на Беев и Каферинова, заяви Надежда Ключкова.
Последвалото гласуване показа, че шанс за трафопостовете наистина има: два гласа не стигнаха на мнозинството, за да потвърди предишния си отказ. Така проблемът влиза отново в дневния ред на редовната сесия този четвъртък, на 26 април.
“ПИГ” ИСКАТ ДА ВЪРНАТ ПАРКИНГА, СЪВЕТНИЦИТЕ НЯМАТ КВОРУМ
Извънредното заседание бе прекратено преждевременно заради липса на кворум. Само 14 съветници останаха в залата, когато трябваше да се гласува искане от “Паркинги и гаражи”. Фирмата с общинско участие ще има събрание на 26 април и се искаше решение на съветниците как да гласува техния представител в дружеството Асим Адем по 3 въпроса: приемане на аланса и отчета за 2006 г., подновяване на работата на паркинга на площад “Свобода” и прекратяване на договор с “Никоникс”. Разбра се, че предишния ден Асим Адем е поискал да бъде освободен като представител на общината в “Паркинги и гаражи”, но липсата на кворум провали взимането на каквото и да е решение.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води