Велинград - online - На Острец отново ще има храм “Св. Георги” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

На Острец отново ще има храм “Св. Георги”
Публикувано 2007-05-01 10:11:06 от Темпо

На 6 май, Гергьовден, ще бъде направена първа копка на нов християнски параклис на връх Острец. Идеята ще осъществи Инициативен комитет начело с Венко Бозев и Гено Пеев, в който са включени много хора от ДДС “Алабак”. Същият инициативен комитет вече построи новите параклиси “Свети Никола” в местността Николова черква и “Свети Илия” на Елин връх, който предстои да бъде открит. На високия 1378 метра връх Острец през Средновековието е имало черква, чийто основи личат и днес. А според преданието през средните векове тук е имало и манастир “Свети Георги”.
“Колективната памет е много трайна, няма значение през какви перипетии е преминала общността. Затова когато Христо Попконстантинов идва в Чепинско, записва разказите на хората за “Гергьова черква” на връх Острец “, казва етнологът в Исторически музей Велинград Георги Куманов. Специалистите от музея са посочили и мястото, на което да бъде изграден новият параклис. Инициаторите канят велинградчани и госjите на града на 6 май около 12.30-13 часа да се качат на Острец и да присъстват на първата копка на параклиса “Св. Георги”.
Празничната програма за 6 май във Велинград включва още кратко тържество пред общината в 10.30 часа, поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните в кв. Лъджене (той бе ремонтиран за празника, след като в нощта на Великден остана със счупени колони) в 10.45 ч. и пред паметника в кв. Чепино в 12 часа. На площада в Чепино след това ще има празничен концерт с участието на ансамбъл “Чепино”. На 6 май своя храмов празник ще отбележи с тържествена служба и курбан за здраве и църквата “Св. Георги” в Чепино.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води