Велинград - online - Да поработим за Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Да поработим за Велинград
Публикувано 2007-05-15 09:26:58 от темпо

Преди 2 седмици с този призив инициативен комитет от велинградчани се обърна към кмета и общинска администрация, Общинския съвет и гражданите на Велинград. Призивът бе подкрепен със снимки на повече от 220 обекта в града, които се нуждаят от почистване и ремонт преди началото на летния сезон. Те са събрани и в албум “Велинградски красоти”, макар че показват точно обратното - как на много места курортът е запуснат, мръсен, разкопан... Хората от инициативния комитет (София Ключкова, Божана Маркова, Иванка Топева, Иван Ушев, Златко Златанов, Борис Костов, Ангел Узунов) призоваха общината да спре с бездействието си и всички заедно да поработим за Велинград. Призивът бе посрещнат с различни реакции - от отричане и обвинения, че е антиреклама за курорта до одобрение и подкрепа. Оказа се, че въпреки спектърът от различни реакции, той изигра ролята на камъка, хвърлен в застинало блато и раздвижи местната власт и гражданското общество. През изтеклата седмица своята подкрепа за призива дадоха Сдружение за Велинград с председател Димитър Катранджиев, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите с председател Златко Златков, Сдружението “Родопска мебел Велинград” с председател Владимир Коцев. Присъединиха се и пенсионерите от клуба в кв. Лъджене, като заявиха, че искат децата и внуците им да остават в родния Велинград и затова ще помагат за инициативата.
Междувременно Иницативният комитет и подкрепилите го сдружения внесоха официално в общината списък от 51 заповеди за промяна облика на града. Повод за изготвяне му е изказване на кмета Стоян Дулев, че голяма част от отправените в призива искания не са от компетенцията на общинската власт. Подкрепящите “Да поработим за Велинград” обаче не са съгласни и изброяват какви заповеди трябва да издаде кметът за отстраняване поне на част от проблемите на градската среда: да се почистят минералните чешми и да се поставят указателни табели, да се измие с пароструйка арката на входа на града, да се наложат санкции за разлепването на агитационни материали на неразрешените места, да се почистят строителните отпадъци от тротоарите, да бъдат подходящо боядисани павилионите в центъра, да се почисти основно извор Власа и района около него, да се ремонтират от собствениците изоставените къщи и строежи, да се глобят граждани и фирми, отрязали дървета, да се огради Културния дом, да се асфалтират най-разбитите пътища, да се почисти Индустриалната зона и още много други. Тези заповеди могат да се оформят по закон и да бъдат изпълнени до края на май, с което градът ще бъде готов за сезона и празниците на културата. Списъкът е предаден и в Общинския съвет, а председателят Неджат Кехайов е приел идеята за провеждане на извънредна сесия по повдигнатите от “Да поработим за Велинград” проблеми, съобщи София Ключкова. Ще настояваме и за решаване на проблемите в ромските махали, които плачат за благоустрояване, заявиха инициаторите. И докато се чака насрочването на такава сесия, конкретната работа не спира. В събота за Велинград и в частност за децата от ЦДГ “Радост” поработиха родители, баби и дядовци и колективът на градината. Поделите инициативата обявиха, че Борис Костов е подготвил и дарява безвъзмездно на общината проект за изграждане на павилион на минералната вода до чешмата срещу къщата на Н. Гяуров. Търсят се желаещи за построяването на такъв павилион, който ще бъде знаков за Велинград като курорт. Божана Маркова е готова да изработи безвъзмездно табели за чешмите за минерална вода с указания за техния състав, които да се поставят след ремонт и почистване на чешмите. Точно това направиха хората от улица “Винчо Горанов”, превръщайки тяхната минерална чешма в пример какво означава на практика да поработиш за Велинград. Огнян Попов от “Лев инс” предлага да обзаведат посочена от общината детска площадка и да се грижат за нея, като се постави табела с името на застрахователната компания. Фирмата “Минерали-М” на Надежда Ключкова изработи гранитна плоча за гроба на Вела Пеева и така на 3 май бе спестен срамът от изпочупените и изпопадали букви по паметната плоча на патрона на града. Сега фирмата ремонтира паметника на Вела, който дълго стоя в един ъгъл на двора на музея, но ще бъде поправен и поставен също на гроба под “Кисловодск”.
“Да поработим за Велинград” очаква подкрепата и на още сдружения и организации. Управлението на града през последните години не остави съмнение, че шансът на Велинград е да бъдем граждани и велинградчани да си помогнат сами.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води