Велинград - online - Проф. Димитър Дойчинов: Изкуството ни е елитарно и публиката е малко 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Проф. Димитър Дойчинов: Изкуството ни е елитарно и публиката е малко
Публикувано 2007-05-22 08:23:07 от темпо

60 китаристи от България, Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Германия за шести пореден път се събраха във Велинград от 17 до 19 май. В рамките на три дни тук се проведе вече утвърдилият се като традиция Шести Балкански фестивал и конкурс на класическата китара, организиран от Нов български университет и Община Велинград.
Наградният фонд на проявата бе 3 000 лева, а в международното жури и тази година бяха утвърдени и познати имена: проф. Димитър Дойчинов, който е основният организатор на проявата; Ева Фампас от Гърция - дъщеря на световно призантия китарист Дмитрис Фампас, на чието име има основана фондация и тя дава своя награда за изпълнител на творба на Дм. Фампас; Гауер Караско, дошъл специално от далечна Бразилия; Светла Митева - преподавател и китарист от Пловдив; Андреа Трасивуло от Кипър; Саня Милотинович-Гаудерич - диригент, композитор и изпълнител от Сърбия; известният в цял свят китарист и преподавател Герхард Райхенбах от Германия. Преди началото на фестивала на пресконференция проф. Димитър Дойчинов изрази съжаление, че заради свои ангажименти велинградчанинът Костадин Ланджов се е дистанцирал от фестивала. Миналата година професорът обяви намерението си да предаде щафетата по организацията на проявата на К. Ланджов, но засега това се оказва невъзможно. Той благодари на Веска Велева, която единствена от община Велинград помага за провеждането на Балканския фестивал и конкурс. Проф. Дойчинов определи като основна цел китаристите, които са едно малко семейство, да се срещат, да свирят, да израстват професионално, да се опознават. Ясно е, че наградният фонд не е главният стимул, по-важно е желанието да се държи високо ниво. Нашето изкуство е елитарно, публиката е малко, но знаем, че който е дошъл, иска наистина да ни слуша, каза професорът.
Конкурсната програма се проведе в две възрастови групи и в два кръга. Сред китаристите до 16 г. журито определи две първи награди - за Павел Ралев и Ангел Леви от България; две втори награди - за Жулиета Пелева от България и Ридван Адем от Турция и една трета награда за Деян Димитров. Класацията над 16 г. оглави Миле Каровски от Македония, втори стана Метар Хионис Панайотис от Гърция, а трети сънародникът му Андреа Лукополос. Наградите бяха връчени на официалното закриване на фестивала в събота вечерта пред камерна публика и при отсъствие на общински представители. Рецитал изнесоха Ева Фампас и Гуер Караско, прозвучаха и изпълнения на победителите в тазгодишния конкурс.
Още една новина от събитието: добре познатият на велинградската публика млад китарист Давид Дяков, чиято звезда изгря именно тук, ще изнесе самостоятелен концерт по повод 24 май в столицата на Македония Скопие.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола