Велинград - online - Евангелската църква - 100 години присъствие във Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Евангелската църква - 100 години присъствие във Велинград
Публикувано 2007-06-12 08:39:51 от темпо

През 1907 г. в Лъджене се провежда Годишният събор на Евангелските съборни църкви в България. Това става в сградата на Евангелската църква на ул. “Кирил и Методий”, на чието място днес има паркинг. 100 години по-късно, на 9 юни 2007 г., бе извършено освещаването на новата сграда на църквата на бул. “Съединение”. Тържеството събра множество от християни, гости от София, Банско, Пазарджик, Асеновград, официални лица, сред които председателят на Общинския съвет Неджат Кехайов, изпълнителят на строежа Кръстьо Тричков, Атанас Водев и Таня Гончева. Церемонията започна с изпълнение на хора към велинградската Евангелска съборна църква (ЕСЦ), след което пастор Димитър Кърлев поздрави присъстващите от името на църквата в Банско, с която Велинград има обща история. Гостуващ хор при ЕСЦ-София изпя няколко песни, а група от Пазарджик предложи инструментална пиеса.
Накратко за църквата във Велинград разказа пастор Стефан Зарев който подчерта, че Господ подрежда историята. Той се върна към първите бежанци, които през 1885 г. идват в Лъджене от Белица, Банско, Разлог - родовете Бояджиеви, Думанови, Попови, Кючукови, Колчагови и др. Те образуват първото евангелистко общество, а през 1904 г. то е обединено от пастор Герасим Попов. След домакинството на годишния събор на ЕСЦ през 1907 г. църквата в Лъджене е официално организирана, а през 1909 г. на ул. “Кирил и Методий” в центъра на селото е построена първата й сграда. Тази сграда е отчуждена през 1980 г., 2 години по-късно е съборена. Но вярата живее - службите продължават в дома на Петър Граченов, имуществото на църквата е прибрано по домовете на вярващи. През 1992 г. ЕСЦ успява да получи място за строеж на нова сграда в замяна на отчуждената преди. Обществените настроения, които велинградчани помнят, са негативни и строежът е спрян. През 1998 г. ЕСЦ окончателно печели съдебното дело и продължава строителството на днешната сграда на бул. “Съединение”. Тя е факт през 2001 г., благодарение на дарения в пари и труд, на доброволни бригади с участието на вярващи от България и Германия. Днес ЕСЦ помага на социално слаби, на Дома за стари хора, на децата, лишени от семейна грижа. Поддържа връзки с църквата в Сейнт Луис, САЩ и с фондация “Добрият самарянин”, благодарение на която на всяка Коледа поне 300 деца тук получават подарък. От църквата оказаха помощ и на най-пострадалите от наводненията през 2005 г. “Днес обществото ни е болно, а този дом е болница - за всяка болна душа имаме един велик лекар - Исус Христос”, каза пастор Зарев. От името на Съюза на Евангелските съборни църкви в България неговият председател пастор Данаил Игнатов изнесе проповед и поднесе специални благодарности към всички, помогнали за изграждането на църковната сграда. “Ако е дело само на човеци, може да се развали, но ако е от Бога - не може”, каза той. Голяма благодарност бе отправена към Общинския съвет на Велинград за неговото благоприятно отношение към ЕСЦ.
Трима пастори извършиха ритуала на освещаването на сградата, подчертавайки, че тя е посветена на Христос. След края на тържеството присъстващите бяха поканени на обяд в центъра “Надежда”, който е част от църковната сграда.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води