Велинград - online - Пред картините на нашия съгражданин 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Пред картините на нашия съгражданин
Публикувано 2007-06-12 08:41:08 от темпо

От пет години Васил Горанов с много обич и почит кани свои съграждани, горещи почитатели, близки и приятели на изложбите си, в които като на длан поднася таланта, любовта към изкуството и заедно с тях... сърцето си за всички нас. Изложба-живопис “Каталуния 2007” ни въвежда в залата на Централния Военен клуб в София, където ни очакват неговите картини. Невероятни са!
Откъдето и да ги погледнем, каквото и да кажем, застанали със затаен дъх пред това съвършенство, ще е малко, бледо и недостатъчно. В тях е уловена до съвършенство хармонията като симбиоза между живота, природата и твореца. Постигнато е едно ренесансово докосване до реалните измерения на красотата и същевременно едно романтично извисяване на човешката душа, сляла се с изкуството. За да се потопим в тази атмосфера, ни помага той - “нашият” художник - с изключителната си техника, с невероятната прецизност, с която извайва детайлите, с емоционалните си послания. Дърветата “оживяват”, в клоните им прониква светлина, въздухът сякаш ги движи, водата е ту огледално неподвижна, прозрачна, ту вълнуващо безбрежна, примамлива, респектиращо чезнеща в бездните на далечния хоризонт. Някъде в дъното на хоризонта небето и земята се сливат в един възторжен химн-възхвала на живота. И може би най-впечатляващо в пейзажите струи светлината и ни мамят краските. Водопади от лъчи озаряват всичко, до което се докоснат - сгради, планини, цветя, пътища, скали, планини. Всеки прецизно изпипан детайл оживява и тръгва към нас. Цветовете греят - топлят ни. Мракът отстъпва. В задния план на картините звучи сюрреализъм, мистицизъм, поезия и музика, а в силния преден план е разположен невидим човекът чрез неговата примамлива мечта за присъства в тези прекрасни кътчета и от люлеещия се стол да съзерцава красивата ваза с цветя до себе си, самотния фар в близката далечина и с премрежен поглед да докосва мамещия далечен хоризонт.
Стоим пред картините омагьосани, замаяни, смутени... През какъвто и катарзис да са минали чрез тях душите ни, ние сме изостанали някъде много назад. Спряло ни е времето и средата, в която живеем. Изоставили сме духа си при исконните човешки ценности и сме хукнали да гоним материални стойности - някои, за да ги трупат в сейфове и в празните рафтове на душите си, а повечето - за да оцелеем. И не можем да стигнем изкуството, не можем да догоним поривите и устрема на този млад, многообещаващ, природно надарен, изключително трудолюбив и много продуктивен наш художник.
Но можем чрез прекрасните му творби да чуем неговите послания към нас: “Човекът трябва да бъде творец! Да не спира в своя определен житейски път! Да търси, пази и цени красотата! Да бъде добър и благороден! Да обича човека и всевластника живот!” Ако това си искал за ни кажеш чрез картините си, ти благодарим за духовната щедрост. И... нека Бог да благослови ръката, сърцето и разума ти!...
Екатерина Михайлова

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води