Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Има ли чуваемост между местната власт и гражданс 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Има ли чуваемост между местната власт и гражданс
Публикувано 2007-06-12 08:47:27 от темпо

Неджат Кехайов, председател на Общинския съвет:
Необходима е по-голяма готовност за диалог
Има основание да се говори за комуникация между Общинския съвет и гражданските структури. Напоследък гражданският сектор се активизира, родиха се различни сдружения, граждански комитети, които искат да се говори за проблемите на града и общината и да се търсят решения за тях. Но вследствие на различни срещи не се постигна необходимото разбиране между двете страни дотолкова, доколкото е необходима по-голяма настойчивост и готовност за диалог. На последните две сесии Общинският съвет не реализира предложения за партньорство с частни организации и клубове. Не бяха приети предложенията за облагородяване на парковете “Бор” и “Велова баня”. Мотивите, че това са предизборни акции, не са основателни. Има ли значение кога ще се реализират тези инциативи, преди или след изборите? Важното е да не се губи време и темпо. Казвал съм го и преди: когато инциативите са добри, а общината няма финансов ресурс, те трябва да се подкрепят. Рано или късно тези граждански структури ще успеят, независимо от упоритите откази на Общинския съвет.

Божана Маркова, граждански комитет “Да поработим за Велинград”:
Градът е в това положение заради липсата на диалог
Засега между гражданските структури и местната власт чуваемост няма. Надявам се, че ще има, след като все пак бе решено да се проведе извънредна сесия. За нея изпратихме поредица от писма с искания снимков материал и конкретни предложения. Нещата изобщо не са наред. Не мога да се съглася с думите на кмета, че се работи. Не знам къде се случва това, за момента ние не виждаме нищо налице. Дано скоро да има резултати. Преди време, когато предствихме предложения пред кмета, свързани с облагородяването и почистването на града, той каза, че тези неща не били в неговите правомощия. Обърнахме се и към Общинския съвет, той е фактор в местната власт и сесия за туризма предстои, но без изпълнителната власт в лицето на кмета нищо не може да се случи. Диалог между всички страни е необходим. Точно заради, това че през последните години такъв липсваше, градът е в това положение. Решават се проблеми само на определни хора и се поработва само преди избори.

Моделът трябва да се промени
След поредица от разговори, кореспонденция с километри и вълна от изказвания за общото ни благо - стандартни и очаквани предвид предстоящите избори, местните народни представители все пак казаха “Да” за извънредна сесия с тема туризъм и готовността на общината за активния туристически сезон. Дали очакваните разговори по темата ще завършат с конкретни решения, ще стане ясно в четвъртък. По думите на кмета в общината се работи и всичко е под контрол, а съвсем скоро се очаква местните политици да започнат да си чистят залепените от тях предизборни плакати, предстои асфалтиране. Звучи чудесно, какво ли щеще да стане, ако освен това е и вярно, е обратната позиция по въпроса. По-важно е друго - това, което стои зад тази конкретика. Става въпрос за липсата на ефиктивна комуникация между местната власт и гражданското общество, представлявано от различни инициативни комитети и сдружения. От поведението на съветниците напоследък се вижда, че те могат да разговарят и да се договарят успешно и ефективно единствено и само помежду си. Срещи с други хора извън Общинския съвет и неговите приближени няма. Същото важи и за ръководителите в изпълнителната власт - в повечето случаи те не си правят труда дори да присъстват и на малкото подобни срещи с представители на гражданския и неправителствен сектор. Тях може да ги видиш само на някой официален празник, но не на всеки. В същото време не можем да не споменем и това, че не всички гражданските сдружения полагат кой знае какви усилия за отстояване на исканията си. Техни представители рядко присъстват на заседанията на комисиите на Общинския съвет и на самите сесии, някои предпочитат да остават в сянка и рядко са готови официално и публично да споделят различията си с управляващите. Сякаш двете страни управлящи и граждански сектор живеят в два различни свята. И от двете страни липсва особена инициативност. Всеки чака другия да го покани, всеки смята, че другият е по-виновен, по-длъжен. Истинската причина за това състояние е създаденият във Велинград през последните години модел на управление, който просто трябва да се промени.

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води