Велинград - online - Винаги има втори шанс за тези, които го търсят 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Винаги има втори шанс за тези, които го търсят
Публикувано 2007-06-19 15:43:50 от темпо

В живота вторият шанс идва под най-различни, често неочаквани за самия човек форми. За велинграчанина Стефан Норов, който 30 години работи като международен шофьор, вторият шанс идва с помощта на Агенцията за хората с увреждания (АХУ).
Преди време той загубва на 95% зрението на едното си око и трябва да се раздели с шофьорската професия. Получава първа категория инвалидност и се изправя пред най-тежката дилема за всеки човек с увреждания: как занапред да живее и работи като всички останали, как да не се затвори вкъщи със страданието си, а да запази мястото си в обществото, как да вземе прехраната си в собствените си ръце, а не да разчита само на малкото, което дава държавата. Заедно със съпругата си инж. Васка Норова, която напълно го подкрепя, решават да се занимават с пчеларство. Не са специалисти в тази област, но имат желание да станат и завършват курс по пчеларство и бубарство в Тракийския университет в Стара Загора, откъдето получават европейски сертификат. Във вестник прочитат за Агенцията за хората с увреждания и какви възможности осигурява тя по различни проекти. Намират консултант, който да им помогне в сложните дебри на създаването на проекта за пчелин. Кандидатстват, защитават проекта с максималния възможен брой точки и АХУ им подава ръка, осигурявайки 15 000 лева за финасиране на бъдещия пчелин. Община Велинград също помага, предоставяйки им под наем 7 декара общинска земя за неговото изграждане и за паша на пчелите. Така с подкрепата на двете институции и с много собствени средства, сили и труд Стефан и Васка Норови създават един от най-модерните пчелини в района на Велинград (намира се на хълма срещу хмеловите насаждения по пътя Велинград - Чуката). Пчелинът има 50 кошера от най-съвременен вид, който позволява да се събира не само мед, а и цветен прашец. Това са красивите цветни къщи на 4500 пчели от 50 пчелни семейства, докарани във Велинград от Северна България.
Пчелинът бе официално открит на 15 юни в присъствието на директора на Агенцията на хората с увреждания Минчо Коралски, председателя на Общинския съвет Неджат Кехайов, директорите на Бюрото по труда Атанас Водев, на “Социално подпомагане” Милена Даскалова, на ДДС “Чепино” Муса Ходжа, приятели и колеги на семейството. Никола Делиев поздрави Стефан Норов за неговия “чепински дух” и пожела наесен тенекиите да са пълни с мед. Поздравителен адрес изпратиха Мария, Красимира и Христо Стефанови и Катя Марчева плюс луксозна писалка, с която да подписват само печеливши договори. Към подаръците имаше и икона с покровителя на пчеларите св. Харалампий. Минчо Коралски бе категоричен, че точно това е моделът, по който може да се помага на хората с увреждания и да им се дава втори шанс. И той си пожела пред есента в АХУ първи да опитат от меда на Стефан Норов. Минчо Коралски и Неджат Кехайов символично прерязаха лентата на новия пчелин. Домакините посрещнаха гостите на щедра трапеза, на която този път имаше чудесен мед от техен приятел, а следващия път със сигурност ще има и собствено производство.
Ще продаваме мед и цветен прашец и ще се стремим да се разширяваме, въпреки че много зависим от природата, казва инж. В. Норова. По професия тя е микробиолог и обмисля създаването на лаборатория за изследване на мед, каквато липсва, а е нужна в нашия район. Дано и тази мечта се сбъдне!
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай