Велинград - online - Четения отбелязаха юбилея на духовния водач Мустафа Шарков 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Четения отбелязаха юбилея на духовния водач Мустафа Шарков
Публикувано 2007-06-19 15:50:49 от темпо

На 16 юни в Историческия музей се проведоха юбилейни четения, посветени на 95 годишнината от рождението на Мустафа-Маньо Шарков. На четенията присъства и една от дъщерите на Мустафа Шарков - Джена Ставрева, а първородната му дъщеря Айше Шаркова-Мъзълова бе представена от членове на семейството й. Домакините - Историческият музей и местното Дружество за защита на Родопите бяха направили перфектна организация и залата се оказа много малка за хората от Велинград и Драгиново.
Четенията откри директорката на музея Снежана Велева, а водеща бе ст.н.с.I ст. д-р Стоянка Кендерова, която оопредели Мустафа Шарков като един от най-видните представители на интелигенцията на българите мохамедани. Чл.кор. проф. Стоян Михайлов говори за Дружба “Родина”, основана преди 70 години от смолянчани, начело с Ариф Бейски-Камен Боляров. Основна цел и задача на родинци, с който е поддържал много тесни връзки Мустафа Шарков, е била да се издигне нивото на българите мохамедани и да се работи за доизясняване и укрепване на българското им етносъзнание. Характерното за родинци е, че те винаги са разграничавали мохамеданската религия от националността българска. Тяхното верую е било и е “Ние сме българи, изповядващи мохамеданска религия”. Много интересен бе и докладът на адвокат Костадин Ушев на тема “Мустафа Шарков и Дружба “Родина” в Чепинско”. Аплодисменти предизвика фактът, че 56 години преди основаването на Дружба “Родина” в Смолян, още през 1881 г., в Каменица се създава Ученическо просветно дружество “Просвета” от Стою Докумов, поп Топорчо, Петко Захов... Дейността на Дружество “Родина” в Чепинско е тясно свързана с името на Мустафа Шарков и е основната причина той да бъде 3 години в концлагер Белене след 9.IX.1944 г. На Мустафа Шарков са думите: “По произход и народност ние сме българи, по религия-мохамедани”. С архивни материали на Мустафа Шарков, които се съхраняват в архивите на Националната библиотека “Кирил и Методий”, запозна присъстващите ст.н.с.II ст. д-р Милкана Бошнакова. Георги Пашов развълнувано си спомни за първите си срещи с Мустафа Шарков, за разговорите с него.
Стоянка Кендерова представи документи от архива на Националната библиотека, свързани с бащата на Мустафа Шарков - Якуб Шарков. Документите представляваха книги от библиотеката на Якуб Шарков и негови ръкописи по тях, рецепти за лекуване на болни в 3 ръкописа. На Якуб Шарков в архивите на Националната библиотека се пази и книгата “Учистител на душите” от 1469 г. На първата страница има оставена бележка от него: “Взех тази книга за 40 лв.”, с подпис Якуб Шарков, син на Шарко от с. Корово, околия Пещера.
Милен Налбантов, общественик и творец от Драгиново, завърши мислите и спомените, разказани от хора познавали Мустафа Шарков. Той каза: “Мустафа Шарков търсеше интелектуалци и в мое лице той виждаше такъв. Аз чувствам гордост, че той е от Драгиново. Мустафа Шарков е духовният водач на българите мохамедани в цялото Чепинско корито и в този смисъл и ние, драгиновци, сме дали нещо на България.”
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води