Велинград - online - Умуват нов начин за събиране на курортната такса 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Умуват нов начин за събиране на курортната такса
Публикувано 2007-06-19 16:08:32 от темпо

Кметът Стоян Дулев предложи на Общинския съвет нов начин за събиране на курортната такса. Причина за търсене на нов вариант е, че според данните на Общинска администрация много от хотелите и почивните бази не внасят дължимия 1 лев за всеки настанен турист. Проблемът вече натрупа голяма давност, но положителна промяна няма: за първите 5 месеца на 2007 г. в общинската хазна са постъпили 59 068 лева от курортна такса. Сумата е посочена в справка на общината, от която е видно, че тези пари са платени едва от 10-12 хотела и бази за отдих. Разбивката на цифрите пък показва, че са единици хотелите, които плащат реална курортна такса.
Новата идея, предложена от кмета, е да се определи месечна вноска, която да е процент от максималната месечна заетост на легловата база на всяко място за настаняване. Идеята е разработена в два варианта. Според първия всички хотели, почивни бази и квартири трябва всеки месец да внасят като курортна такса сума, равна на 35% от броя на предлаганите от тях легла. Според втория вариант процентът е съобразен с категорията: квартирите, туристическите селища, бунгала, почивни станции, пансиони и хотели до 3 звезди ще плащат 30%, хотелите 4 звезди - 35% и хотелите 5 звезди - 40%.
Общината е изчислила, че в момента броят на леглата в категоризираните обекти е 3051. От тях 2101 легла са в хотелите, а 590 легла са в пансиони, почивни станции и самостоятелни стаи във Велинград. В Сърница има 122 легла, а в Юндола - 238 легла. Ако собствениците само на тези категоризирани легла плащат като курортна такса целогодишно за 30% от легловата си база, то в общината би трябвало да постъпят пари за 334 084 броя нощувки. При цени от 1 лев за възрастни и 0.50 лв. за деца, от курортна такса така се очаква да се събират три пъти повече пари от предвидените за тази година в бюджета 100 000 лева.
Новият начин за събиране на курортната такса бе обсъден и на среща на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите на 14 юни. След много разгорещени дебати, те решиха да подкрепят този вариант, защото по техни изчисления така ще плащат по-малко. Но настояват да участват наравно с общината при разпределението на събраните от курортната такса пари, които общината по закон е длъжна да харчи само за туристическа инфраструктура и реклама. Ако нямат думата по темата къде приоритетно да се насочат парите, бойкотът за плащането на курортната такса ще продължи.
Пред кметската идея има и друг голям проблем и той е, че тя не кореспондира със Закона за туризма. Там ясно е обяснено как се плаща курортна такса и няма вратички за варианти като предложените от Ст. Дулев. Може би това бе причината кметът в последния момент да изтегли предложението си и да го остави за обсъждане до редовната сесия на 28 юни.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води