Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Празникът на Велинград - “плаващ” или “застопоре 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Празникът на Велинград - “плаващ” или “застопоре
Публикувано 2007-07-03 09:06:06 от темпо

Георги Василев, председател на читалище “Св.св. Кирил и Методий” Велинград:
Празникът да е “застопорен” и да е наистина празничен
Отдавна съм на мнение, че велинградските празници на културата имат нужда от осезателна и видима промяна. Това важи с особена сила и за Деня на Велинград. Смятам, че той трябва да бъде застопорен на определена дата, а не да бъде плаващ, както е сега. С какво точно да се свързва тази дата? Дали с деня на създаването на Велинград или с друго събитие, важно за Велинград, е въпрос на обсъждания. Празникът трябва да бъде в определен ден, така ще бъде по лесно и за туристите. Има и друго нещо, касаещо Деня на Велингад и това е празничността. Денят на Велинград трябва да е истински празник. Много съм пътувал и съм виждал как се прави това на други места. Нужно е разбиране и обединение от всички. Този празник на град и самите културни тържества са реклама не само на Велинград, а и на всички туристически обекти - хотели, ресторанти. Техните собственици също трябва да имат положително отношение към организирането и провеждането на тези празнични прояви. Без общи усилия и желание за сътрудничество нещата няма да се получат. Ако някой си мисли, че общината и ние, представителите на самодейността, можем сами да се справим с организацията и провеждането на велинградските празници, в това число и с празника на града, значи нищо не разбира.

Ангел Горанов, поет:
Празникът да е на точно определен ден
Аз съм инициатор, създател и организатор на велинградските Празници на културата. В техните рамки се празнува и Денят на Велинград. Този ден трябва да се застопори. През последните години съм присъствал на две организационни сбирки преди старта на тържествата, но въпросът за Деня на Велинград не е бил повдиган и обсъждан. Не мисля, че празникът на града трябва да е свързан с конкретно събитие .Правилно е той да бъде на точно определен ден, удобен за всички и в същото време да е във времето на активния туристически сезон. Иначе хубавата традация на празниците трябва да се запази, но същевременно да се обогати и разшири. Преди години се даваше изява на професионални състави. Това трябва да се случва отново. Празникът трябва да даде сцена на професионални театри, професионални певци и танцьори.

Отец Стоил, свещеноиконом в православен храм “Света Неделя” Ракитово:
Празникът трябва да събира хората, а не да ги разделя
Съборите и празниците на населени места са характерни още от древността. Дори в християнството празничен идва от думата “празен” - ден, освободен от ангажименти и задължения. Подкрепям изцяло идеята празникът на един град да е на точно определена дата. Мое бе предложението преди години това да се случи в Ракитово. Преди се празнуваше Горски бал в първата събота от август. Но самото понятие “горски бал” правеше празника най-вече за хората, заети в този бранш, а в една общност има хора, работещи в различни сфери. Сега празникът на Ракитово е свързан с християнския празник Света Неделя. Религиозното не е водещо. Предложението ми бе да се избере един ден за празник, като се търси това, което събира хората, а не това, което ги разделя. Всъщност Света Неделя се свързва с толерантността и уважението към различните хора и различинте религи. Празникът на града е ден, в който всички трябва да се събрат заедно, да излязат навън, да се повеселят, да забравят сивото ежедневие. Трябва да е на точно фиксирана дата, за да се знае от всички, за да може мероприятията да се планират от рано и всеки сам да подреди ангажиментите си спрямо тази дата. Регионът е туристически. Точната дата за празник на града дава възможности и на бизнесмените да планират, да включат празничната програма в своите календари и в своите оферти към туристите. Велинградските празници и конкретно Денят на Велинград са хубаво нещо, но лично аз не виждам нещо, което да обединява хората, да ги кара да се събират заедно. В тази посока трябва да се мисли и да се работи.

Да сложим началото на дискусия
Всяка година велинградчани питат и се интересуват: “Този път кога точно ще е празникът на града?”. Малко абсурдна ситуация, като се има предвид че именно жителите на едно населено място са хората, които най-добре и най-точно трябва да знаят кога е празникът на техния град. След като местните се чудят всеки път, как очакваме туристите да са наясно и да идват на тълпи точно във времето, в което Велинград празнува? Това е тема, която заслужава по-серизно обсъждане. Може би след 35 години велинградски Празници на културата и “плаващ” празник на града е време да се поговри за по-сериозна реклама, за нова и по-атрактивна визия и не на последно място за по-голяма ангажираност. Време е велинградските празници и денят на Велинград да се превърнат в качествен туристически продукт, за който да отговарят всички местни власти, хора на изкуството, бизнесмени. Време е да се дискутира и темата дали празникът на Велинград да е “плаващ” или “застопорен” към точна дата. И се надяваме със събраните мнения да сложим началото на една дискусия, която чака своето продължение.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай