Велинград - online - Общината откри сезона на ПЧП 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общината откри сезона на ПЧП
Публикувано 2007-07-03 09:13:37 от темпо

Eдноличен търговец “Младен Тренев” от град Петрич и община Велинград заедно ще градят балнеологичен център в местността “Башкова чука-Разса”, намираща се на няколко километра след Велинград в посока Сърница. Това ще стане под формата на публично-частно партньорство (ПЧП), което бе одобрено от Общинския съвет на сесията на 28 юни. Параметрите на ПЧП ще бъдат допълнително съгласувани и одобрени, а пълномощията за реализиране на партньорството са на кмета Стоян Дулев. Фирмата участва с имот от близо 9 дка, а общината ще има “до 10 процента участие”. То ще се изрази в изграждането на инфраструктурата до бъдещия туристически комплекс, а ползата за общината според взетото решение ще бъде право на облекчен достъп до балнеологичния център и 10% дивидент от неговата годишна печалба..
Фирмата ще търси пари чрез заем от Световната банка, за което е необходимо и съгласие на Министрество на финансите, обясни пред съветниците Младен Тренев. Партньорството на община е особено ценено от организации като Световната банка, тъй като става въпрос за големи суми пари.
Подробностите около проекта станаха ясни едва в деня дебата, тъй като предварително не бяха представени нито инвестиционните намерения на фирмата, нито скица, указваща мястото на парцела, нито проект за самия балнеоцентър. Проектът за решение е с подписа на заместник-кмета Никола Вецов, а като вносител фигурира кметът Стоян Дулев. По време на самото обсъждане в сесията общинският съветник от НДСВ Надежда Ключкова обвини своята колежка земеделката Екатерина Каферинова в лобиране за положително становище, защото не ЕТ “МладенТренев”, а тя била собственик на имота, върху който ще се изгражда бъдещият комплекс. “Категорично отричам такива обвинения”, защити се от своя страна Ек. Каферинова. “Всеки имот е имал предишни собственици. В момента кои са били собственици на този терен не е от значение”, каза още тя. Бъдещото публично-частно партньорство бе защитено и от кмета на общината Стоян Дулев с аргумента, че именно този вид сътрудничество е бъдещето на България. “То е много популярно и утвърдено в другите европейски държави. Чрез него общината не губи нищо”, заяви Дулев. Въпреки че в проекта за решение председателят на Общинския съвет Неджат Кехайов видя много пропуски и неспазване на задължителни процедури при осъществяване на такъв вид сътрудничество, той все пак подкрепи предложението.
Подкрепиха го и мнозинството общински съветници и след като по този начин откриха сезона на публично-частните партньорства, заложиха още две в бъдеще време. Едното е за оползотворяване на ресурса от биомаса и геотермия и повишаване на енергийната ефективност. Кметът Дулев ще отправи покана до потенциални партньори от България, ЕС и побратимената китайска община Юнг Фу. Общината възнамерява да включи в бъдещото ПЧП свои имоти от 9 дка в местността “Реповица” до Драгиново и над 19 дка в местността “Благовото”.
Друга процедура за ПЧП стартира по предложение на председателя на група “За диалог” Владимир Гошевилов. С нея общината ще търси инвеститори, които безвъзмездно да извършат благоустройство на парк “Вельова баня”. Такова предложение до общината бе отправено от Ротари клуб Велинград, но Общинският съвет не му даде благословията си и сега кметът ще организира разговори и конкурси, за да търси партньор.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола