Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Как работят съветите по туризъм? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Как работят съветите по туризъм?
Публикувано 2007-07-10 09:42:59 от темпо

Валери Сарандев, зам.- кмет на община Гоце Делчев:
Възстановяваме съвета по туризъм
Преди 6-7 год. в Гоце Делчев бе създаден Съвет по туризъм. По различни причини - и обективни, и субективни тази организация работи активно само една година. Сега усилията на всики са насочени в посока на нейното възстановявяне. Тази седмица е сесията на Общинския съвет и този въпрос ще бъде основен. Има нужда от Консултативен съвет по туризъм в Гоце Делчев. Общината има предпоставки за развитие на туризъм, откриват се и нови възможности за финансиране чрез различни проекти, увеличава се броят на туристите, на хотелите. Нашата идея е този съвет по туризъм да бъде един двигатал за работа. Предлагаме на Общинския съвет да делегира права на тази организация тя да решава как да се използоват парите, набирани от туристическа такса. Съгласно закона в общината има фонд “Туризъм”. За съжаление приходите в него не са много, но ние не разчитаме основно на тях. Съветът по туризъм също ще помага при изработването на проекти за културен туризъм, еко-пътеки и маршрути. Затова смятам, че едно такова сътрудничеството между местната власт и бизнеса е много важно. Затова и искаме да възродим отново този съвет по туризъм с цел взамиодействие и обща работа.

Николай Нейков, зам.-председател на съвет по туризъм в община Тетевен:
Това е дясната ръка на кмета
Съветът по туризъм е създаден през 2004 г. Ако трябва да бъда точен, на 19.03. 2004 г. Още тогава в първото си заседание участващите в него представители на туристическия бранш, неправителствените организации, общинските служители изработиха и програма за развитето на туризма. Тетевенския съвет по туризъм има три редовни заседания в годината. Най-важно се провежда през янури .Тогава се получава информация за постъленията в общинския фонд “Туризъм” от туристическа такса, лизенции , категоризация и различни глоби и се решава за какво да бъдат използвани тези пари. Съветът прави предложение до Общинския съвет и той взима окончателното решение. През 2006 г. по предложение на съвета по туризъм набраните във фонд “Туризъм” пари бяха разпределни в направленията инфраструктура и реклама в съотношение 80 към 20. Тази година решихме, че изградените съоръжения и атракции трябва да бъдат рекламирани, затова пак по предложение на съвета по туризъм парите ще се изразходват основно за реклама. Съветът по туризм работи в синхорн и сътрудничество с всички институции и с местната власт. Нуждата от него е безспорна, а полезността му се усеща на практика. Има инициативност от страна на всички участващи в него. Тази организациая е дясната ръка на кмета. Що се касае до туристическата такса и при нас има проблеми със събираемостта. Търсим различни начини с цел да я повишим. Има специални екипи, упълъномощени с кметска заповед, които извършват регулярни проверки и налагат санкции. Но общината използва и друг механизъм. По нейна инициатива се прави специален рекламен каталог, луксозен и напълно безплатен за тези, които редовно са плащали такса. Разходите по изработката на тази реклама са изцяло са сметка на общната. Този стимул дава ефект, дейността на съвета по туризъм също. Самите цифри са доказателство. За последните години събираемостта на туристическа такаса е скочила в пъти. През 2003 г. парите от такса са били около 8 000 лева , през миналата 2006 г. от туристическа такса са събрани 40-50 000 лева.

Йордан Ранчов, председател на съвета по туризъм в Сапарева Баня:
Работим без заплати, но с желание
За важността на една такава институция говори фактът, че нейното същствуване е регламенитрано и със закон. Това е все още неразработена ниша .Съвет по туризъм в Сапарева баня има от 8 години. Това е организация от специалисти, която прави предложения, търси решения и планира бъдещото развитие на района. През последната година съветът по туризъм в Сапарева баня започна да работи доста активно, неговите правомощия са достатъчно широки, за да може той да формира политика в областта на туризма. Факт е, че при нас никой не получава заплата. Но осъзнаването, че развитието на региона ще доведе до развитие на хотелите, ресторантите и другите туристически услуги води до желание за работа от всички негови членове. Съветът по туризъм е ядрото, той търси чуждия опит, той е в основата на предложенията за развитие на района, той следи и дава предложения за участие в различни национални и международни туристически борси и изложения. Съветът по туризъм търси или получава специализираната литература в тази област, за да може да помага на тези, които тепърва стартират в този бизнес. При нас съветът по туризъм има роля при разпределението на туристическата такса, при процедурите за лицензиране и категоризация на туристически обекти. Най важното за успеха е сътрудничеството с местната власт и желанието за работа. Ако има конфликти и в тази комуникация се намесят различнии лични и политически моменти, то съвета по туризъм няма да може да изпълнява своите цели и задачи.

Във Велинград има съвет по туризъм само на хартия
Измина близо месец от извънредната сесия на Общинския съвет, на която бе взето решение предложеният от Инициативния комитет “Да поработим за Велинград” оперативен план за подготовка на туристическия сезон да бъде разгледан от Консултативния съвет по туризъм. Решението отдавна влезе в сила, сезонът започна, а Консултативният съвет по туризъм начело с кмета Стоян Дулев все още не се е събрал.
За сравнение потърсихме за коментар представители на съвети по туризъм от тези региони, сходни с нашата община по отношение на територия, ресур и развитие. В тази мини-класация за опита и за това кой къде е става съвсем ясно какъв е чуждият опит. Не е безоблачен и лесен, но пък е резултатен. Съветите по туризъм работят, туристическата такса се събира, общините дори имат фонд “Туризъм”, както е по закон, но какъвто във Велинград управляващите не успяват да създадат. На този фон нашият опит до момента не е радващ: за изминалите няколоко години напредък не е постигнат нито в посока създаване на фонд “Туризъм”, нито в посока събираемостта на туристическата такса, нито в посока работещ и полезен съвет по туризъм. Във Велинград съвет по туризъм има само на хартия, проведени са една-две сбирки на част от членовете му - колкото да не е без хич, а резултат от работата на тази важна и нужна по всеобщо мнение инситуция - никакъв.

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води