Велинград - online - Лесовъди-ветерани алармират за хищническа сеч в Чепинско 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Лесовъди-ветерани алармират за хищническа сеч в Чепинско
Публикувано 2007-07-10 09:47:57 от темпо

Може ли от малко планинско поточе към определени фирми да потекат големи реки от пари? Да, в България и по-точно в Чепинско това може да се случи. Каква е схемата разкри и извади на показ местният Съюз на лесовъдите-ветерани, в чийто редици членуват 67 човека. На 5 юли в залата на общинския информационен център те се събраха, за да бият тревога за изсичането на огромен брой дървета в района на ДДС “Чепино” и ДЛ “Чехльово”. Битката на лесовъдите-ветерани тече вече повече от месец и е свързана с неправомерното изсичане на строителна дървесина, маскирано като почистване на речните корита. Почистването е разпоредено от министър Емел Етем, за да се предотвратят нови наводнения като тези през лятото на 2005 г. Областният управител Ангел Чолаков е сключил договори с фирми, които да извършат почистването на поречията. Контролът е възложен на определена от него комисия. “По нашему сечта се прави по неправомерна методика и с огромни щети за горския отрасъл. Големи количества дървестна маса се отсичат без да се плаща тарифна такса. Строителна дървесина се извозва неправомерно”, каза пред колегите си председателят на Съюза на лесовъдите-ветерани инж. д-р Георги Овчаров. Инж. Овчаров и инж. д-р Иван Иванов, който е заместник-председател на областния Съюз на лесовъдите-ветерани, подробно разказаха как са тръгнали по следите на проблема. Още на отчетното си събрание през декември 2006 г. ветераните поставиха въпроса за безпрецедентното изсичане на стотици кубици дървесина. При посещението си преди месец на Софан дере стават свидетели на потресаваща гледка: коритото на малката река си стои затрупано с клони и коренища, а отстрани са подредени в редици огромни количества отсечени дървета. От моста на Софан дере нагоре изсечените дървета наподобяват магистрали с големината на игрища. “Това е хищническо изсичане около рекичка, в която никога не е имало задръстване.”, смята инж. Иванов. Скандално е, че вместо да чистят корени, дървета и клони, фирмите сечат строителна дървесина. И то не в близост до поречието, където би се получило задръстване в случай на наводнение, а далече от него. Само в дерето на Софан дере според сметките на лесовъдите-ветерани са изсечени над 2000 кубика дървесина, чиято цена би била над 170 000 лева без ДДС. Но в държавната хазна не влиза нито лев, защото строителната дървесина остава за сметка на фирмите. И тук е най-тревожния за съсловието проблем: голямата част от отсечените дървета са маркирани от горски служители, които най-добре виждат, че се сече не по поречието, а в горски фонд. А фирмите безпрепятствено прекарват добитата по такъв начин строителна дървесина през горските пунктове.
От Съюза на лесовъдите-ветерани алармират с писма Народното събрание и Министерския съвет, на място във Велинград запознават с проблема председателя на НС Георги Пирински и председателя на НУГ инж. Симеонов, пишат до “Зелени Балкани”. От екологичната организация се заемат сериозно със случая, идват на място и правят сечта достояние на множество столични медии. От своя страна областният управител изпраща комисия, която да провери как се извършва прочистването на реките. Представителите на еко-ведомството твърдят, че отсечените дървета не са от горския фонд, а около поречието. Спас Спасов от фирма “Хидроинвестмънт”, която извършва сечта, твърди, че секат максимум на 40 сантиметра от реката. Фактите са различни: сечено е и на 40 метра от реката. Лесовъдите твърдо са на менине, че е засегнат горския фонд, още повече, че няма кадастър на собствеността. В крайна сметка представителите на Съюза на лесовъдите-ветерани подписват протокола от проверката с особено мнение. Началникът на Регионалното управление по горите инж. Мехмед Велият признава, че има отсечени дъревта от държавния горски фонд и нарочва като отговорни двама горски служители. Не сме съгласни да си измиват ръцете с колегите, заявиха лесовъдите-ветерани на събранието.
В момента Окръжна прокуратура е започнала проверка по скандала, а сечта е спряна. Но отсечените преди това трупи продължават да се извозват, заявиха лесовъдите. Заради това, че проблемът придоби публичност, те търпят заплахи и обвинения. Въпреки това на 1 юли на Боровец се събират множество лесовъдски сдружения, които приемат декларация, с която настояват за промени в наредбата за почистване на речните корита и прекратяване на сключените от областните управители договори с фирми. Настояват първо да се прави еко-оценка, да няма сеч в зоните, защитени от НАТУРА 2000, да се потърси дисциплинарна и наказателна отговорност от виновните служебни лица. И най-сетне горският отрасъл да излезе от шапката на Министерството на земеделието и да се създаде Агенцията по горите, което се очаква да стане през септември т.г. Целият скандал има и политически привкус, защото намесените три министерства - на бедствията и авариите, на екологията и на земеделието се оглавяват от ДПС. Фирми, с които са сключени договори за почистване на речните корита, са от същия партиен обръч. Но гората е национално богатство, което никой няма право да превръща в партиен подарък.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай