Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Защо губим туристите от Македония? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Защо губим туристите от Македония?
Публикувано 2007-07-18 08:33:23 от темпо

Стефка Костова, управител на туристическа агенция “Велинград холидейз”:
Бюрокрацията проваля опита за сътрудничество
Определено въвеждането на визовия режим за македонските туристи ограничи до минимум броя на тези, които посещаваха града ни. За да се улесни пътуването и престоят им, нашата агенция чрез посредник влезе в преговори с македонски туроператор с цел сътрудничество. След няколко месеца стана ясно, че идеята няма как да се реализира поради многобройните бюрократични пречки. И все пак, гостите от Македония, идващи във Велинград са в целевата група на ниско платежоспособите туристи. Те не предпочитат висококатегорийните хотели, луксозните къщи и квартири, а частните домове – на много ниски цени. Разумно е между България и Македония да се проведат бързи и ефективни разговори с цел облекчаване на визовия режим между двете страни, за да можем да посрещаме тези туристи, които могат да си позволят да почиват в града ни и да похарчат тук парите си. От наблюдения бих споделила, че като цяло туристическият сезон в България и най-вече по българското Черноморие, започна слабо. Велинград не прави изключение.

Мария Къдреева, председател на Пенсионерски клуб кв.Каменица:
Тези визи ще провалят напълно сезона
Наш беше ангажиментът да уредим изявата на македонски състав в рамките на велинградските Празници на културата. Визите за съседите ни обаче се оказаха голяма пречка. Заради забавяне на поканата към тях от наша страна съставът от град Куманово не успя навреме да подготви всички необходими документи и не получи визи за България. Когато разговарях с ръководителя на групата, той ми обясни, че проблемът с визите е доста сериозен. Чакало се дълго, желаещите били твърде много, а визи се издавали само на две места в Македония. Тези визи ще провалят напълно сезона. Няма ги тази година македонските туристи. Аз се разхождам по центъра и той е празен. Няма хора. От това губим и ние, и те. Ние, защото разчитаме на парите от наемите. Но тези туристи пазаруват в нашите магазини, купуват нашата храна, отсядат в нашите заведения и раздвижват целия бизнес. Те пък от своя страна губят възможност за почивка. Губим туристи, идваши във Велинград от 5 и 10 години. Мисля, че нашите управници трябва да се ангажират с този проблем. Да изпратят сигнали, писма, да търсят контакти с министри депутати и да настояват за облекчаване на този визов режим.

На местно ниво не се прави нищо за привличане на туристи от Македония
Визите за тези нашите роднини или съседи от Македония (зависи от преценката на всеки един) се оказаха част от ангажиментите на страната ни към нейното ново семейство - Европейския съюз. Заради визовия режим руснаците намаляха по Черноморието. Там обаче братушките бяха заменени от румънци - не толкова богати, но за сметка на това многобройни. А нашите македонци никой не ги замени. В средата на юли квартирите са полупразни. Отиде на вятъра и този така чакан туристически сезон, казват разчитащите да напълнят квартирите си.
Вярно е, че проблемът с визите не може да се реши на местно ниво. Но също толкова вярно е и това, че за всички минали години на това ниво никой не си направи труда да промени нещата. Рекламирането на Велинград в Македония и по-тясното сътрудничество с македонски общини отстъпваха място на безрезултатни споразумния за побратимяване с бивши руски републики, с китайска община и т.н. Местните ни политици така и не пожелаха да разберат нуждата от реално сътрудничество с реалните ползи и в културата, и в икономиката с Македония. В тази борба за туристи встрани останаха и собствениците на големи хотели. Разединени и без обща стратегия за туризма. Част от тях и сега са на мнение, че македонците не са техните туристи.
Може би, ако нещата бяха по-различни, във Велинград щяха да идват и по-богатите македонски туристи, а чакането за визи нямаше да осуетява желанието им за почивка именно тук. На всички е ясно, че добрата реклама и добрата дума продават добре. При нейното наличие опитите да се намери отговор на въпроса курорт за бедни или богати е Велинград биха били излишни.
С времето все по-често започва да се натрапва друг въпросът - курорт за кое време от годината е Велинград? С времето все по-често започва да се натрапва и неговият отговор – за “сезона”, наречен събота и неделя и за “сезона”, наречен студентски или новогодишни празници.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води