Велинград - online - Кметът иска да разформирова Консултативния съвет по туризъм 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Кметът иска да разформирова Консултативния съвет по туризъм
Публикувано 2007-07-24 09:09:41 от темпо

Само 8 от общо 19-те членове на Консултативния съвет по туризъм (КСТ) се събраха на 16 юли и те бяха предимно общински служители, съветниците Сн. Велева и Г. Михайлов и Л. Зинкова като единствен представител на туристическия сектор. Кметът Стоян Дулев свика съвета по силата на решение на Общинския съвет, което го задължи да се обсъди оперативния план за подготовка на летния туристически сезон, предложен от Инициативния комитет “Да поработим за Велинград”. Другата задача на съвета бе да предложи начин за по-ефективно събиране на парите от туристическата такса. Още в самото начало заместник-кметът Никола Вецов изрази недоволство от текста на решението, тъй като Общинският съвет няма право да задължава Консултативния съвет по туризъм. Съветникът Георги Михайлов не се съгласи с него и изтъкна, че няма нищо лошо в това кметът със съдействието на Консултативния съвет да доведе работата до свършен вид, а не граждански сдружения да сезират общината за камарите от боклуци, в които тъне курортът. Кметът Стоян Дулев изтъкна, че в отсъствието на представители на ресторантьорите, хотелиерите и други заинтересовани страни заседанието на КСТ ще бъде само упражнение в риторика. Той бе категоричен, че общинска администрация е направила всичко необходимо във връзка с развитието на туризма и летния сезон. Повтори тезата си, че неговият екип за 2 години е направил повече, отколкото всички предишни за 15 години. И отново обвини хотелиерите, че не внасят туристическата такса, посочвайки че за първите 6 месеца на 2007 г. от нея в общинската хазна са постъпили 71 756 лева при заложени в бюджета за годината 100 000 лева. Според кмета има укриване на парите от таксата и нежелание от страна на хотелиерите да плащат.
Председателката на Туристическото дружество “Острец” Любка Зинкова постави на вниманието на кмета и Консултативния съвет няколко изключително важни проблема. На първо място недоброто състояние на туристическите пътеки, за чиято маркировка туристите се грижат на обществени начала. Целият маршрут от Велинград през Света Петка до Юндола е маркиран от ТД “Острец” без никаква финансова помощ. Все още се чака маркировката на пътеката до пресечната точка на мердиан и паралел, за което имаше спечелен проект. Плачевно е състоянието на хижа “Кладова”, която бе една от най-хубавите, а сега е разбита, изкъртена, с изпотрошени прозорци, мазилка, кухня, чешми. Г-жа Зинкова отново настоя да се намери помещение, което туристи и спортисти да могат да ползват като клуб. А най-голямата им болка е отпадането на Велинград от списъка на 100-те национални туристически обекта. В тази насока има надежда градът ни отново да бъде включен, защото Л. Зинкова и Сн. Велева са водили разговори с ръководството на БТС. Депутатът Фидел Беев обеща и той да помогне.
Осемте членове на КСТ решиха, че нямат кворум, за да взимат каквито и да е решения и предложиха заседанието да приключи. След като не успя да събере КСТ, кметът Дулев обяви, че ще го разформирова и закри неуспешното заседание със скандал (виж стр. 1). Консултативният съвет по туризъм е създаден във Велинград през март 2006 г. по силата на Закона за туризма. За година и половина съветът е правил опити да се събира само два пъти и то неуспешно. Този факт говори красноречиво за сработването между местната власт и представителите на туристически бранш. Ако все още имаше илюзии, че в този си вид и през този мандат Консултативният съвет по туризъм все пак ще заработи, то на 16 юли кметът ясно даде да се разбере, че това няма да се случи.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай