Велинград - online - Какво искат журналистите от съдиите и обратно 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Какво искат журналистите от съдиите и обратно
Публикувано 2007-07-24 09:10:43 от темпо

Какво искат журналистите от съдиите и какво искат съдиите от медиите? Оказа се, че диалог по такава тема е възможен и той се случи в рамките на тридневен семинар, който се проведе в гранд-хотел “Абир” във Велинград от 18 до 20 юли.
За да седнат висши магистрати и журналисти около една маса, решаваща е ролята на Американската агенция за международно развитие, която вече 7 години подпомага по-голямата отвореност на съдебната система. Програмата “Инициатива за укрепване на съдебната система” работи с 32 съдилища-партньори (за нашия район такива са съдилищата в Пловдив). Правят се обучения на магистрати и съдебни служители, въвежда се софтуер за делата, по 85 проекта се работи с неправителствени организации, оказва се съдействие на ВСС, подкрепят се законодателни инициативи за промени в Конституцията и Закона за съдебната власт. Не на последно място е дейността за по-голямо взаимодействие между медиите и съдиите. Водеща роля на семинара имаха журналистите Мария Матева от БНТ и Петко Георгиев. Представителите на медийната гилдия ясно формулираха 6 изисквания към съдиите, първото от които бе за по-голяма отвореност. Нека съдията не се крие зад тезата, че контактува с обществото чрез своите съдебни актове, а да информира директно, поискаха съдебните репортери. Те подчертаха, че при кризисна ситуация са притиснати от срокове и затова очакват от представителите на съда също бърза реакция.
Най-голям отзвук сред присъстващите висши магистрати предизвика въпроса как те се отнасят към възможността да станат герои на по-светски материали, да разкажат за своите хобита и интереси, да разкрият непрофесионалната страна от своята личност. Съдиите смятат, че представата, която обществото си е създало за тях, е “ужасна”. Радка Петрова, председател на Пловдивския апелативен съд и член на ВСС, подчерта, че е много необходимо да се пише за магистратите по друг начин. Героите на нашето време не са положителните хора, а обикновено много богати бизнесмени със съмнителен произход на капиталите. Сега образец за подражание са мутрите и затова е нужно медиите да извадят на показ положителни и почтени хора. Не трябва да се очаква от съдиите да са герои, по статут те защитават статуквото, а задължение на политиците е да направят това статукво поносимо за обществото, каза Р. Петрова.Съдиите приведоха много факти за това, че са истински романтици по душа - много от тях са поети, дори има антология на поетите-юристи, други рисуват, трети свирят и са създали музикалния състав “Нота бене” и т.н. Петко Георгиев опонира, че не трябва да се очаква от медиите да изграждат на когото и да е позитивен образ, това е работа на отделите по PR. Според него големият проблем не е образът на сидията, а изграденото в обществото мнение, че съдът не работи.
В рамките на семинара журналистите посетиха Районен съд - Велинград и се срещнаха с неговия председател Веселин Петричев. Г-н Петричев разказа за ремонта на сградата и съобщи, че ще иска увеличаване на щата за съдии, тъй като в момента те са по-малко от назначените 6 прокурори. Столичните журналисти бяха впечатлени от обстановката в Районен съд - Велинград, който след извършения ремонт за около 2 милиона лева стана еталон за съдебна сграда.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води