Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Защо централните гробища не се поддържат в добр 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Защо централните гробища не се поддържат в добр
Публикувано 2007-07-24 09:12:22 от темпо

Отец Иван, свещеноиконом в църквата “Успение Богородично”:
Основната грижа трябва да е на общината
Като се има предвид, че гробищните паркове са общинска собственост, същите не се поддържат в добър вид. Нередовно се почистват от тревата, тя също не се изхвърля ритмично и стои между алеите и до самите гробове. Вина за това донякъде имат и близките на починалите. Аз винаги ги призовавам, особено преди Задушниците, да отидат на гробищата и да почисят гробовете на своите починали близки. Призоввам ги още да почистят и съседните гробове, особено ако за тях няма кой да се грижи, защото или всички близки са починали, или са в чужбина. Но като цяло основната грижа трябва да е на общината. Знам, че се назначават хора от времената заетост, но те изобщо не вършат работа. Отиват за няколо часа и повече седят и си говорят, отколкото да вършат нещо. За да има ефект от тяхното наемане, трябва да има по-сериозен контрол. Може би гробарите трябва да ги следят и да им казват къде точно да почистват. Може да се почистват и гробовете, които не се посещават от близки. Много лошо е и състоянието на старите лъженски гробища. Люлякът и храстите са толково избуяли, че възрастните хора се страхуват да влязат в гробищата. Подрязването на тези растения не е най-добрият вариант. От общината могат да потърсят специалисти по растителна защитата, които да препоръчат препарати за третирането на тези храсти и треви. Така ефектът ще бъде по-дълготраен и видим.

Иван Бояджиев, управител на “Стройком “ ЕООД:
Почистването на гробищата не е наше задължение
Нямаме достатъчно хора. Вярно е, че от общината трябва да насочват към нас лица по временната заетост, но до края на миналата седмица към нас са дошли едва 21 души. Те по предварително настояване от общината са изпратени да почистват входните и изходните артерии на града. Почистването на гробищния парк никога не е било част от задълженията на фирмата. Досега сме имали договорка да извозваме боклука от централните алеи на парка, тъй като до останалите места нашата техника няма достъп. Предвиждаме сега с хората по временна заетост да се почисти гробищният парк. Не съм убеден обаче, че те ще бъдат много полезни. Това са хора без работни навици. Иначе имаме готовност да почисваме гробищния парк. С достатъчно работна ръка за 4-5 дни работата ще бъде свършена, но кога ще стане това не мога да кажа. Не искам да се ангажирам с конкретни срокове, всичко зависи от това колко бързо ще бъдат насочени към нас тези лица от временната заетост.

Този начин на управление е неподходящ
Преди няколко години един наш небезизвестен общественик беше казал, че местната власт е власт и за живите, и за мъртвите. На теория може би, но на практика не е съвсем така. За съжаление, грижата за мъртвите е останала на заден план.
Достатъчно е в момента да се видят централните лъженски гробища и всякакъв допълнителен коментар е излишен. На места липсват ограждения, няма осветление. За тъжните ритуали не може да бъде използвана озвучителна техника, защото токът е спрян. За буйната трева и неизхвърлените плевели, струпани на камари около самите гробове няма какво да се говори. Лошото състояние на гробищния парк показва, че този начин на управление и стопанисване е крайно неподходящ, а парите, отделяни за ремонти дейности или са твърде малко, или просто не се използват ефективно.
Може би сега е моментът към предизборните ангажименти за асфалтиране и почистване на града местните ни политици да прибавят и грижата за гробищните пракове. Сега отношението им към тях е видно. Такова отношение не заслужава никой, особено пък хората, които сме обичали и сме загубили.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води