Велинград - online - Малко Дорково направи голям фолклорен празник 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Малко Дорково направи голям фолклорен празник
Публикувано 2007-07-31 08:43:11 от темпо

Малкото село Дорково и тази година показа, че може да прави голям фолклорен празник. За девети път организаторите от кметството и читалището със задружната помощ на община, Министерство на културата, фондации, цялото население и с финансовото съдействие на много местни фирми превърнаха дни и нощите от 26 до 29 юли в безкраен празник на автентичния фолклор. За мащаба на проявата говори фактът, че на дорковска сцена пяха, танцуваха и свириха над 80 състава от почти всички кътчета на България и още от далечна Венецуела, от близките Гърция, Македония, Сърбия, Хърватска, от Грузия, Украйна и Армения. Тридневната фолклорна фиеста започна вечерта на 27 юли с дефиле на международните състави. То бе открито с изпълнения на Представителния духов оркестър и мажоретен състав от Велинград. Официални гости бяха депутатът от ДПС Фидел Беев, областният управител Ангел Чолаков, кметът на община Ракитово Димитър Андонов и председателят на Общинския съвет Юсеин Сейдев, местни лидери на политически партии. Поздравителен адрес изпрати министърът на културата Стефан Данаилов, тъй като фестивалът на автентичния фолклор в Дорково е под егидата на министерството. Кметът на Дорково Николай Ковачев приветства всички участници и огромната публика, след което с българското знаме в ръка поведе дългото хоро, извило се на площада.
През първата вечер съставите от чужбина демонстрираха най-доброто от своя национален фолклор. Звездата на концерта до полунощ бе всепризнатият изпълнител на македонски народни песни Иван Дяков. В празника със свои песни се включи и певицата Марияна Манолева, а домакините прибавиха към чудесното настроение и пищна заря.
Тържественото начало на същинския фестивал в събота даде дорковският ансамбъл “Овчарска песен”. От 9.30 сутринта до късна вечер на сцената се редуваха състав след състав, песен след песен, танц след танц, български хора, огнени гръцки и венецуелски танци, ритми от Армения и Грузия, близките на всяко българско сърце македонски напеви. Вечерта хорското множество пя и танцува с песните на Румяна Попова. В неделя честта да застанат първи на сцената бе на ансамбъла от Костандово, а колегите им от Драгиново закриха фестивала. Фестивалът за автентичен фолклор в Дорково няма конкурсен характер, тук всички идват не заради победа и награда, а водени от благородната цел да съхранят и предадат на поколенията богатството на народната музика, песен и танц. Тази цел вече 9 години се осъществява по най-добрия възможен начин. Дорково не само пази фолклора от извора. Дорково прави чудесен туристически продукт, с който от година на година печели име и популярност. И най-важното: фестивалът събира приятели така, както само музиката и песента могат да го правят.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола