Велинград - online - Общината поруга Европейската харта за участие на младите хора 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общината поруга Европейската харта за участие на младите хора
Публикувано 2007-07-31 08:53:47 от темпо

Години след приемането на Европейската Харта за участие на младите хора в живота на общините и регионите от Общински съвет – Велинград сме свидетели на пълното поругаване на нейни принципи от страна на същия този Общински съвет.
Както бе отбелязано в предишния брой на в. “Темпо”, едно от решенията на местния парламент засяга пряко Регионалното дружество за защита правата на детето (РДЗПД) – Велинград. То е неправителствена, нестопанска организация в обществена полза, която повече от десетилетие изготвя и реализира проекти и мероприятия в полза на младежите от общината, в това число: Анти-СПИН и Анти-дрога кампании, екологични проекти, проект “Живи статуи”, проекти за възстановяване и изграждане на паркове и детски площадки, както и на заслони, маркиране на маршрути и еко-пътеки, литературни и фото-конкурси, картинни и др. изложби, Блус–маратони, Стрийтбол турнири и много други.
Поредното “далновидно” решение от страна на местния Общински съвет цели офисът на РДЗПД, находящ се в сградата на Стария съвет вече близо 15 г., да бъде отнет в полза на Службата по пробация. Благодарение на чиста случайност и късмет Управителният Съвет на дружеството научи за този факт от медиите.
Изглежда методите за управление и за вземане на решения, които ползват местните управници, са на ниво по-скоро присъщо на тоталитарното ни минало, което за съжаление за нашата община явно е и настояще.
Вземат се решения единодушно, безропотно и необмислено и което е най-лошо, без да се информират пряко засегнатите, да не говорим пък за някакво обществено обсъждане. Излиза, че нашата община е на “светлинни години” от демократичните процеси, протичащи в други региони на страната и света. Нещо повече, медиите се оказват единственото средство за комуникация и пак благодарение на тях научихме и коментара на управленците. Според зам.-кмета Реджеп Ходжов не можело да се откаже на молба на Районна прокуратура. Остава въпросът, тогава защо сте там?! Не е ли функция на хората, които управляват тази община, освен да бъдат безгласни фигуранти–изпълнители, да упражняват и някаква мисловна дейност, да се опитват да намерят оптимално решение при конфликт на интереси, да предлагат варианти, да инициират обсъждания? И пак се връщаме на въпроса: “Защо сте там?”. До този момент дори не е направен и опит за комуникация, обсъждане и компромис, камо ли за достигане на изгодно за всички страни решение.
Зам.-кметът Арсов пък коментира, че заради ползотворното сътрудничество на РДЗПД и Информационния център за малък и среден бизнес нямало пречки дружеството да ползва базата на общинския център. Оценяваме и благодарим за направеното предложение, но и то не е удачно.
Преди всичко трябва да споменем, че адресът на едно юридическо лице не е нещо незначително. Промяната на адреса е свързана с процедура на пререгистрация, която освен всичко друго струва време и пари, които непълнолетните членове на дружеството няма от къде да вземат, тъй като юридическите лица с нестопанска цел не се финансират нито от държавата, нито от общината.
Ние на свой ред, просто за сравнение, бихме предложили на г-н Арсов да замени комфортния си кабинет с уюта на една класна стая например и то в учебно време в училище, с което добре си сътрудничи (ползвайки неговата логика). Успешното сътрудничество съвсем не означава нормално съжителство. Особено когато членовете на едната организация са предимно деца. По всяка вероятност, давайки това предложение зам.-кметът не е потърсил и мнението на работещите в ИЦМСБ, които също като нас на свой ред последни ще научат новината, че може да си имат непълнолетни “съквартиранти”. Явно в Община Велинград такава е практиката.
Особено интересно е това предложение на фона на взетото и реализирано преди време от същия Обински съвет решение за преместване на Агенцията за регионално развитие от сградата на ИЦМСБ в Къщата на Цвета, където единствената нормална представителна зала за културни мероприятия беше превърната в офис от същите тези далновидни общински съветници. Подобна съдба сполетя и Клуба на офицерите и сержантите от запаса, Духовия оркестър и мажоретния състав, Градския хор, Туристическото дружество “Юндола” и т.н. Изглежда, нашите управляващи много си падат по местенето и разместването, поне що се касае до всички други, освен тях самите. Вероятно креслата на членове на местния парламент са наистина удобни, щом веднъж седнали на тях, почти невъзможно е да ги отстъпят сами. За щастие наближават избори и това кой ще заеме удобните позиции, макар да не зависи от ощетените деца, е в ръцете на техните родители, на обществото, претендиращо да е гражданско, както и на стотиците младежи – днешни гласоподаватели, които през последните 15 г. са преминали през редиците на дружеството.
Галя Матева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България