Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:За и против силната музика в летните заведения 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:За и против силната музика в летните заведения
Публикувано 2007-07-31 08:56:44 от темпо

Иван Казалиев, музикант, ръководител на група за популярни песни и МШ “Звънче”:
Конкуренцията не трябва да се изразява в надсвирване и пошла музика
Всички музиканти са привикнали да свирят силно,но в същото време те не осъзнават това. И точно поради тази причина се получава обратният ефект - музика, която дразни клиента. Много от управителите на такива заведения не могат или не искат да разберат, че две тонколони не са достатъчни за качествен звук. Необходими са много повече, за да бъде разпределен звукът равномено и да няма зони, в които той да е твърде силен и такива, в които да се чува слабо. Трябва да се гледа по-професионално на това. Свидетел съм, че хората умишлено избягват местата до колоните и търсят по-тихите райони в завадението. Силната музика не означава винаги, че заведението е по-добро. Конкуренцията не трябва да се изразява в насвирване и пошла музика, чалга. Така не се привличат клиенти. Тъкмо обратното: много повече са те, когато музиката е тиха и приятна. Истинският музикант свири тиха и нежна музика. За да разберат това управителите на заведения, трябва да ползва японския пример - поне един път да се поставят на мястото на клиента. Да седнат и да послушат, тогава сами ще се уверят, че силната музика по–скоро пречи на клиентите. Хубавото все пак е, че в някои заведения проявяват уважение и разбиране и намаляват силата на звука след 11.30 часа. Така и клиентите на заведението са по-доволни, а и тези, които живеят около него.

Владимир Гушевилов, общински съветник, член на комисията по обществен ред и сигурност:
Проблемът не е чак толкова сериозен
Не мисля, че проблемът е толкова сериозен. Този сезон в комисията не сме получавали сигнали или жалба от граждани, но през годините сме обсъждали такива писма. Проблемът силна музика не е общ. Има единични случаи, които са известни на всички. Може да се постигне решение чрез диалог и компромиси от двете страни. Има и общинска наредба, в която тази тема фигурира. За момента тя е с пожелателен характер. Това може би се дължи на факта, че липсват достатъчно хора, които да следят за нейното изпълнение или пък организацията е слаба, макар че лично в моето заведение проверки са извършвани. Все пак съм на мнение, че това не е чак толкава сериозен проблем. Велинград е туристически център, а това означава, че хората идват тук да се забавляват и ние трябва да им осигурим тези забавления. Съгласен съм, че това трябва да става в рамките на нормалното и допустимото.

В курорта трябва баланс между забавления и почивка
За много хора тази тема може би ще е безинтересна. За други, особено пък за живеещите в близост до ресторанти с “жива” музика и открити кафенета, силната музика до малките часове на нощта си е направо проблем, а търсенето на гледни точки по него - вариант за намиране на решение.
Активният туристически сезон във Велинград става все по-кратък, но пък това едва ли означава, че за тези два месеца трябва да ни се пукнат тъпанчетата от музика, чрез която местните зведения се опитват да покажат актуалност и надмощие.
Има Наредба 1 за обществения ред и безопасност, но нейният широк обхват от правила и ограничения е обратно пропорционален на управленската воля и желанието те да се съблюдават. Колкото и да искат да се забавляват туристите, също толкова искат и тишина, която да им осигури здрав сън и сили за нови забавления. От това, между другото, се нуждаят и самите жители на Велинград.
Като туристически център Велинград осигурява на своите гости място и за почивка и за забавление. Балансът при предлагането на тези две основни услуги е много важен. Надсвирващите се музиканти не в едно и две заведения, разбирането от страна на собствениците, както и контролът от община и полиция са част от постигането на този баланс.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води