Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Профилактичните прегледи - право и задължение 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Профилактичните прегледи - право и задължение
Публикувано 2007-08-14 09:21:10 от темпо

д-р Христо Масларов, личен лекар:
60-70% от пациентите идват на профилактичен преглед
Според Закона за здравето всеки пациент е длъжен да направи профилактичен преглед при личния си лекар задължително един път в годината. Броят на задължителните профилактични преглади зависи от възрастта на човека: за деца до 1 година един път месечно, за деца от 1 до 2 години 1 път на три месеца и за деца от 2 до 7 години включително един път на шест месеца. Според същия закон се предвиждат и глоби за пациените, които не са се явили на такъв профилактичен преглед. От 50 до 100 лева и загуба на права за 1 месец и от 100 до 200 лева, ако пациентът не се яви на профилактичен преглед и следващата година. Моите наблюдения като семеен лекар са, че около 60 –70 процента от пациентите ми идват на този задължителен профилактичен преглед. Останалите не проявяват интерес и понеже реално глобени за неявяване на преглед няма,те така и не идват за такъв. Пациентите, които посещават личния си лекар, са по-запознати с правата и задълженията си. Това са предимно възрастни хора, които имат по-честа нужда от лекар и децата. Смятам, че информираността относно всичко, което може да се ползва от човек като здравна услуга, неговите прави и задължения, са въпрос на личен избор и усилие от страна на всеки човек.

Анка Геджева, пенсионерка:
Ходя на преглед, защото личният ми лекар е добър
Много съм доволна от моя личен лекар. Той ме информира за всичко - кога да си направя изследвания, при какъв специалист да отида. Основно от него научавам за моите задължения и за правата ми като пациент. Знам, че трябва да се ходи на профилактичен преглед задължително един път в годината. Ходя на такъв преглед. Тъй като съм доволна от лекаря си, съм записана при него вече 8 години. Знам, че има и лекари, които не са толкова внимателни и не обясняват добре. Затова е нужно и по друг начин да се получава допълнителна информация. Аз я получавам основно от телевизията. Сега чакам да отменят потребителската такса за пенсионери, както съобщиха по новините. Това за възрастните е сериозна финансова тежест.

Донка Табакова, служител:
Човек сам трябва да се информира за правата си като пациент
Лично аз съм запозната с правата си като пациент. Знам, че профилактичният преглед един път в годината е задължителен, знам и че работодателят има грижа да осигури преглед на своите служители съобразно Закона за безопасни условия на труд. На мнение съм, че човек сам трябва да се погрижи да се информира за правата си като пациент. След като плаща здравна вноска, трябва да знае къде отиват парите му. Личният лекар също трябва да информира. Това според мен е едно от основните му задължения. Моят например ми изпраща уведомителни писма, когато е необходимо да отида на преглед или да премина през имунизация. Отнася се много отговорно към това си задължение и аз съм доволна. Но трябва да има информация и по друг начин. Различни информационни кампании по телевизията и по вестниците биха били полезни.

Профилактиката е част от цената на здравето
Правата и задълженията на пациените са основно обяснени в Закона за здравето. Това не означава, че всеки един от нас трябва да си има настолно копие от него, за да е добре информиран. При толкова други различни канали за комуникация, съответните инстуции не би трябвало да срещат проблем в този процес, при който обратната връзка - информираността на самия пациент, е много важна. Може би точно защото липсват подобни разяснителни кампании, прочуванията показват, че здравноосигурените плащат голяма част от здравните услуги, които принципно би прябвало да получават безплатно. Липсата на по-достъпни механизми за информираност е основна причина за незаинтересоваността на човек към всичко, което трява да знае за здравното обслужване. Е, винаги има и друго обяснение. Най-често плащането за преглед или изследване дава възможност да се спести много време и да се получи повече внимание. Но поне един път в годината си струва човек да загуби един ден (защото чакането пред кабинета на лекаря, пред лабораторията, пред вратите на специалист отнема поне един ден) за профилактика на собственото си здраве. На много места по света това е не просто право, а задължение, което ако не се изпълнява, води до сериозни финансови санкции. В България все още не ни глобяват за пропуснат профилактичен преглед и това често ни прави нехайни. Но е време да разберем, че за това нехайство плащаме най-тежката цена - тази на собственото си здраве.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води