Велинград - online - Ще опитаме да издадем всички документи в един сборник 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Ще опитаме да издадем всички документи в един сборник
Публикувано 2007-08-21 08:11:43 от темпо

Петя Лазарова, уредник на фонд “Българските земи 15-19 век”, завършила история във Великотърновския университет “Св.св. Кирил и Методий”.
- Г-жо Лазарова, разкажете ни за фонд “Българските земи 15 - 19 век”.
- Този фонд е най-новият за Историческия музей. С решение на колегиума на Министерството на културата през 1991 г. статутът на музея се променя от музей “Вела Пеева” в Исторически музей-Велинград. Тогава е формиран и фонд “Възраждане”, който през 2004 г. с приемането на Правилник за устройството и дейността на Историческия музей, се преименува на фонд “Българските земи 15 - 19 век”.
- С какво разполага фондът?
- Фондът разполага с историческа, краеведска и научна литература. Имаме много старопечатни книги, някои от които са от 18 век, а също така икони и документи от периода на Възраждането. Някои от тях се нуждаят от реставрация. Имаме на съхранение и оръжия: ятагани, хайдушки пушки “Кремъклийки” - все оръжия “за мъже”.
Едни от най-интересните и новопостъпили материали са 2 моливдовули (оловни печати) от 15 - 16 век, като имаме основание да смятаме, че единият от тях е принадлежал на кмета на село Дорково. Интересен е и Корана, датиран 16 - началото на17 век, който е намерен в кв. Чепино при събарянето на стара къща и дарен на музея от Стойка и Стойчо Ръджови. Да не забравяме, че периодът обхваща времето на Османското робство и в този смисъл всичко, свързано с него и с двете основни религии християнство и мюсюлманство в Чепинския край, е интересно.
- Какво трябва да знаем за библиотеката към фонда?
- Музеят разполага с богата библиотека, която се води към фонд “Българските земи 15 - 19 век”. Библиотеката разполага засега с над 2000 заглавия историческа, научна и краеведска литература и материали, касаещи историята на нашия край. Тази литература се ползва както от местни краеведи, така от ученици и студенти. Във връзка с библиотеката трябва да отбележа, че материалите се ползват само в музея и в този смисъл ни е повече от необходим ксерокс. Още повече сигурно сме един от малкото музеи в България, който няма такъв.
- А какво предстои на фонда?
- Работим по осъществяването на идеята на учителя Димитър Димитров да съберем и издадем всички документи, които притежаваме от онова време в един сборник. Тук е мястото да благодаря на старши научен сътрудник I степен д-р Ст. Кендерова от Ориенталския отдел на Народната библиотека “Св.Св. Кирил и Методий” - София за оказаната помощ във връзка с честването на 340 г. от летописа на поп Методи Драгинов, проведено през миналата година по инициатива на Дружеството за защита на Родопите. И занапред имаме нейните уверения, че винаги можем да разчитаме на помощ за датирането и разчитането на някои от материалите на фонда.
Обръщам се с молба към хората: нека да не изхвърлят нищо от таваните и избите, където по правило се пазят много ценни неща, без да са помислили дали няма да са полезни за музея. Нека ни се обадят, защото всичко, което е свързано с нашето минало, е полезно и ценно за нас и за тези след нас. Все пак девизът на Велинград е “Благословен и вечен”.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай