Велинград - online - Храмовете в Лъджене и на Кара тепе почетоха Голяма Богородица 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Храмовете в Лъджене и на Кара тепе почетоха Голяма Богородица
Публикувано 2007-08-21 08:18:43 от темпо

Синята плащеница на Богородица, която църквата в кв. Лъджене получи като дар от българин от Ерусалим дни преди храмовия празник 15 август, като магнит привлече стотици вярващи.
Вечерта на 14 август в църквата “Успение Богородично” тържествена служба отслужиха всичките седем свещеници от православните храмове в Чепинското корито. Църквата бе пълна с хора, сред които беше и майката на дарителя на плащеницата от Ерусалим (като истински благочестив християнин г-н Стамен Стаменов не иска да се изтъква и затова не съобщава повече подробности за себе си). Толкова хора се събират само вечерта на Великден, коментираха редовните посетители на църквата.
Огромно множество хора премина през храма и на самия 15 август. Тази година за първи път велинградчани и гостите на града на Голяма Богородица се промушваха за здраве под плащеница - така, както обичаят повелява да се прави на Разпети петък преди Великден. Хората оставяха здравец и босилек (стръкчето този август стигна цена 30 стотинки). В двора на църквата бе направен и раздаден и традиционният курбан, за който дадоха пари и дарения десетки вярващи.
Празникът на Божията майка бе честван и в осветения точно преди една година параклис на Кара тепе, носещ също името на Богородица. На 18 август, събота, и там бе направен курбан по повод празника. За съжаление, той бе посетен от по-малко хора. Причината бе в транспорта - по предварителна уговорка бяха осигурени два автобуса от фирмите на Иван Кондев и “Чепино автотранспорт”. Уговорката обаче бе спазена само от Иван Кондев, а от “Чепино автотранспорт” не дадоха обещания превоз и така част от хората не успяха да пътуват до Кара тепе. От Инициативния комитет, направил параклиса, се извиняват на гражданите, въпреки че неуредиците от страна на “Чепино автотранспорт” не са били по тяхна вина. Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България