Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Как избирателите си представят добрия кмет? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Как избирателите си представят добрия кмет?
Публикувано 2007-08-21 08:51:59 от темпо

Елена Янева-Зисова, учител-психолог:
На местни избори трябва да сме политически далтонисти
Преди 4 години участвах в местните избори като кандидат за кмет. Изводът, който си направих тогава е, че в този театър на абсурда, наречен избори в България, интелигентният човек участва само веднъж и то за да се разочарова. А иначе какъв за мен трябва да е най-добрият кандидат за кмет на Велинград ли? Комуникативен, образован, добър мениджър, да е работохолик и да приема присърце проблемите на общината. Да работи активно и да прегърне проблемите на всеки един. Твърдо съм убедена, че когато става въпрос за местни избори, трябва да бъдем политически далтонисти. Не е важно от коя партия е кандидатът, важното е да е човек и да върши своята работа, както трябва. Но в края на краищата хората си заслужават управниците. Каквито са избирателите, такива са и тези, които ще ги управляват.

Вася Симеонова, ученичка:
Да го е грижа младите да се реализират тук
Предстои ми да гласувам за първи път и за мен това ще бъде много интересно. Очаквам изборите с нетърпение. Мисля, че един добър кмет трябва да го е грижа за младите хора. Да направи така, че те да искат и да имат възможност да се реализират тук, а не в други градове или в чужбина. Жителите на града той трябва да приема като свои близки и приятели, а не просто като избиратели. Да прави всичко възможно да помага и да решава проблемите на всички, да ги изслушва. Не смятам, че след като един човек бъде избран за кмет, той трябва да се променя - в повечето случаи става така, но промяната е към лошо. Кметът трябва да запази човещината си и да не търси облага от всяко нещо. Една от основните грижи на добрия кмет на Велинград трябва да бъде чистотата и превръщането на нашия град в атрактивен и привлекателен туристически център. Мисля, че има такива хора, които да събират в себе си всички тези качества, но дали ще се кандидатират за кмет не знам. Би било добре да има добри кандидати за кмет, за да не отиват гласовете ни на вятъра.

Любомир Илинов, пенсионер:
Заради плащането на избори все едни и същи се въртят във властта
Добрият кмет на Велинград трябва да бъде улегнал човек. Хората да го познават и да го уважават. Кметът не трябва да слуша тоя или оня. Както се казва “Ако не можеш да командваш, тебе ще те командват”. Идеалният кмет на Велинград не трябва да робува на политическите партии. Мисля, че трябва да е бил и спортист - спортът дава дух и упоритост на един човек. Чрез спорта той знае какво е отбор и как да се работи в екип. Против съм на изборите да се плаща, за да се гласува за един или друг кандидат. Това е много грозно и недопустимо. Точно заради такива механизми все едни и същи хора се въртят във властта. Заради това не само Велинград, но и държавата ни тъпче на едно място, боксува. Ако това не се промени, няма бъдеще. Хайде ние вече сме възрастни, но за младите трябва да се мисли!

Представите на избирателите може и да се разминат с реалните кандидат-кметове Толкова нормални неща искат избирателите – кметът да е образован, да е готов да решава проблемите, да развива региона, да го прави преуспяващ и богатеещ. Лошото е, че не това искат политиците и бизнесмените във властта. Тяхното определение за добър кандидат кмет се съдържа само в няколко думички: “Да е наше момче”. На практика това означава, че кметът-наше момче трябва да се грижи основно за даването на постове на определени хора - наши, разбира се, за печеленото на конкурси от определни, пак наши, фирми и не на последно място - да защитава бизнес интереси, касаещи ограничен кръг хора. Всичко останало, тоест редовия избирател, обикновено е на малко по-заден план. За редовия избирател идва ред чак с наближаването на следващите избори. През октомври представите на избирателите за добра кметска кандидатура вероятно пак ще се разминат с реално предложените кандидати. Част от тези избиратели пак ще гласуват: кой ще продаде гласа си и кой не, е въпрос на сметки. Те много добре се правят и от политици, и от бизнесмени. Затова голяма е вероятността наесен тези, които гласуват, да го направят не с идеята за по-добро, а с примирението, че вотът им е за по- малкото зло.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води