Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Защо днес Плажа не оправя паважа? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Защо днес Плажа не оправя паважа?
Публикувано 2007-08-28 08:48:54 от темпо

инж. Филип Устабашиев, спортен коментатор:
Без него Велинград няма да бъде същият
Въпросът за незадоволителното състояние на Централния минерален плаж в града ни дълги години “виси” със страшна сила пред неговия стопанин – Община Велинград и в частност предприятието, което се грижи за него “Спортни имоти и пазари”. На първо място трябва да се реши ясно и категорично кой ще стопанисва съоръжението – общинското предприятие или общината по съответния ред ще го отдаде под наем за определен период от време. През годините средствата, отделяни за освежаването на плажа, стигаха по-скоро за козметичен ремонт и се оказваха крайно недостатъчни. Парадоксално, но в един момент излезе, че плажът се оказа губещ. Велинград отстъпи и от позициите си на традиционен домакин на държавните първенства по плуване в най-малките възрасти “Златна рибка” и “Весел делфин”, които всяка година поставят началото на плувното лято в България. Не трябва да пренебрегваме и обстоятелството, че в момента конкуренцията при наличие на повече от 20 минерални басейна в града също е на далеч по-високо ниво в сравнение с близкото минало. Сериозните стандарти в една част от тях обаче ги правят недостъпни за голяма част от курортистите. И точно тук е мястото и ролята на Централният плаж – той трябва да задоволи нуждите на широк кръг от туристи и особено на тези с по-скромни финансови възможности. С други думи “социалният елемент” е много важна съставна част при търсене на балансирано решение относно оптималната формула за неговото бъдещо стопанисване. Повече от ясно е, че са нужни сериозни инвестиции и, разбира се, силен мениджърски екип. Велинградският Централен минерален плаж, със своята 70-годишна история и запазено място във визитката на курорта, се нуждае от ново съвременно лице и съм убеден, че с една модернизация отново ще се превърне в едно от най-привлекателните места в града, защото без неговия истински блясък Велинград просто няма да бъде същият.

Георги Бизев, учител по физическо възпитание и спорт:
Твърдо против приватизация на Плажа
Тежкото състояние на Централния минерален плаж не е от вчера. То се дължи на различните икономически и политически интереси през годините, чиято основна цел винаги е била не за обща полза, а в полза са един човек или малка група. Защо Плажа не е толкова печеливш, колкото трябва да бъде - този въпрос трябва да се зададе на местната власт. Съдбата на Плажа и неговото бъдеще и в момента е в ръцете на общинските съветници. Те са тези, които трябва да търсят решения за Плажа, от които да са доволни всички хора. Дори и тези, които не посещават Плажа, трябва да разбират, че различни ползи в града са постигнати благодарение работата на Плажа. Този обект трябва да бъде за всички и съм твърдо против опитите той да бъде приватизиран. Плажа е бил създаден да носи блага за всички - това трябва да остане така. Не е справедливо той да е собственост на един човек, който да влага минимални средства, а да получава максимални. Необходимо е разбиране от страна на местните власти и общи усилия, различните политически интереси трябва да бъдат загърбени. Централният плаж на Велинград винаги е бил и трябва да остане събитие за хората, още повече сега, когато той отбелязва една сериозна годишнина.

Общината подцени Плажа и резултатът личи по паважа
Знаменитата фраза “Плажа ще оправи паважа” отдавна е останала някъде в архивите. През последните години за Плажа се отделят минимални средства, който му дават възможност да съществува, но не и да носи онази печалба и непарични дивиденти, за които всички си мечтаят. Ситуцията едва ли ще се промени, докато основната идея на властимащите не е да се търсят пари чрез проекти и собствени бюджетни приходи, с които Плажа да бъде реконструиран и модернизиран, така че печалбата му наистина да е достатъчна за нови паважи, а просто различни механизми на продажба, отдаване под наем, концесиониране и включване в търговски дружества или всякакви други начини, чрез който един от емблематичните за Велинград обекти да се окаже нечия частна собственост. Може би и заради това идеите за бъдещето на този важен и стратегически обект в града просто отсъстват от натрупаните папки със стратегии, с важни за региона проекти, с планове и програми за туристическа визия. А резултатът от местната политика спрямо Плажа можем да видим много ясно - той личи включително по паважа.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води